Antarktika’da etkili olan bir rüzgar çeşidi ...

Katabatik,
Katabatik rüzgar,
Yamaç aşağı,
Katabatik rüzgarı Antarktika’da etkili olan bir rüzgar çeşididir.
Yüksek bölgelerde soğuyan hava aşağıdaki daha sıcak hava kütlelerinden daha ağır bir duruma gelir. Soğuk havanın alçak kesimlere doğru akmasını sağlıyor. 

Bu rüzgarlara katabatik rüzgar deniliyor. 

Atmosferdeki soğuk hava akımının yaklaşık 10.000 metrelik bir dikey alçalmasıyla katabatik rüzgarı oluşur. Vadilerden aşağı doğru esen katabatik rüzgarının saatteki hızı 320 km/h olabilmektedir. Katabatik rüzgarları, dünyanın 2 milyon yıldır yağış almayan Dry Valleys -Kuru Vadiler, ismiyle anılan bölgesinin kuru kalmasına sebep olmuştur. Dünyanın en kurak bölgesi ile katabatik rüzgarının sıkı bir ilişkisi mevcuttur. Bu kesimde hiç kar tutmamasının nedeni sert esen katabatik rüzgarlarıdır. Bu rüzgarlar nedeni ile vadiye hiç kar yağışı düşmemektedir.

Katabatik rüzgarları, ters etkilerle sık sık geceleri üretilen, yere yakın hava, birbirine yakın alçakta kalan karaya benzer bir rakımda havadan daha hızlı bir şekilde ısı kaybediyor.
Yamaçtan yükselen anabatik rüzgarların tersine uçuş için zarar verebilir. 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024