İtalya'ya özgü zeytinyağlı bir ekmek ...

Cabata,
Ciabatta,
Okunuşu, çapata
Cabata ekmeği.
İtalya'ya özgü zeytinyağlı bir ekmek.
Terlik Ekmek.
İtalyanca, Ciabatta kelimesinin tam karşılığı terlik, şekli terliğe benzediğinden bu isim verilmiş.


İtalya’nın kuzeyindeki, Veneto Bölgesinden dünyaya yayılmış bir ekmek çeşiidi. Bu ekmeğin  bölgelere göre değiştiği biliniyor. Ancak ekmeğin en önemli özelliği dışının sert ve kalın, içinin ise gözenekli ve yoğun olmasıdır.

Klasik bir ekmekten farkı hamurunun kıvamı ve zeytinyağı ilave edilerek yapılmasıdır. Ama gevrek kabuğu, hafif ve bol gözenekli iç yapısı ile farklı bir lezzet.

Cabata ekmeği,
Malzemeler:
500-600 gr un
460 ml su, (Oda sıcaklığında)
75 ml sıcak süt,
2 çay kaşığı kuru maya ya da instant maya (5 gr),
1 servis kaşığı zeytinyağı
20 gram tuz

Yapılışı:
Süte mayayı ekleyin ve maya eriyinceye kadar karıştırın. Tüm kuru malzemeleri derin bir karıştırma kabında düşük devirli mikserle  suyu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Tüm kuru malzeme ıslandığında mikseri kapatıp 10 dakika bekleyin. Dinlenen hamuru yüksek devirde 10 dakika kadar karıştırın. Hamur, pürüzsüz ve yapışkan bir hal alınca yoğurma kabının üzerini hava almayacak şekilde kapatın ve ılık bir yerde 3 saat kadar mayalanmaya bırakın. 

Tezgahı ya da hamur tahtasını unlayın. Yaklaşık 3 katı kadar kabaran hamuru unlanmış tezgaha alarak yayın. Hamurun üzerini de unlayın. Hamuru 2-3 parçaya bölün.  Hamurun üzerine parmak uçlarınız ile hafifçe bastırarak kabarcıkları genişletin. Hamurların üzerini örterek 30 dakika daha dinlendirin. Dinlenen hamurları dikkatli bir şekilde yağlı kağıt serilip unlanmış tepsiye alın.

Fırına ısıya dayanıklı bir kap içinde su koyun. Ekmekleri 225 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirin. Pişen ekmekler dilimlendiğinde gözenekli ve gevrek olacaktır. Afiyet olsun.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024