Ölünün ana rahmindeki gibi gömülmesi ...

Hoker,  
Cenin Duruşu, pozisyonu,  
Anne karnındaki cenin, kollar ve bacaklarını kıvırıp, dizlerini karnına çekip, başını eğerek rahme sığmaya çalışır. Buna cenin, hoker poziyonu denir.  
Hoker, ölünün ana rahmindeki gibi, dizleri ve başı karna doğru çekilmiş biçimde gömülmesi durumunda gömülmesine verilen ad.    

Ölünün ana rahmindeki gibi gömülmesi.  Hoker (cenin) pozisyonu, antropolojik insanın ölü gömme geleneğinden birisidir. Ceninin ana karnında duruş pozisyonu öldüğünde de gömülme şeklini belirleyen geleneklerdendir. 

Cenin pozisyonu aynı zamanda bir uyku pozisyonudur. İnsanın, doğa karşısında güçsüz,  zayıf ve savunmasız durumda ve tehlike anında uyurken aldığı biçimdir. Yalın anlamda uyku bir ölüm halidir. Uyku ve ölüm arasında benzeşim kuran antropolojik insan, ölülerini uyku esnasında bulunduğu pozisyonda gömmüştür.     

Ölülerin mezara yatırılış biçimleri, düz, bükülmüş (cenin-hoker pozisyonu) ya da yarı bükülmüş şekilde olabiliyor. Neolitik Çağ’a tarihlenen mezarlarda yapılan kazılarda da çömelmiş veya cenin pozisyonunda yerleştirilmiş bireylere rastlanmıştır. Tarihi kazılarda, basit toprak mezarlarda dikdörtgen, oval, yuvarlak, yamuk, çokgen, ya da düzensiz biçimde oldukları belirlenen mezarların içlerindeki insan kalıntıları çoğunlukla cenin pozisyonunda olduğu görülmüştür. 

Düz (dorsal) yatırılış pozisyonu, bireyin mezara sırt üstü uzanmış şekilde yerleştirilmesidir. Bükülmüş, Cenin Pozisyonu ve Yarı Bükülmüş (Hocker ve Nim Hocker) şeklinde gömülmesi büzüşmüş, fetüsün ana rahmindeki pozisyonuna getirilerek yerleştirilmesiyle yapılan gömü tipi tipidir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024