Antik Roma döneminde yemeklerde kullanılan bir tür balık sosu...


Garum,
Antik Roma uygarlığında yaygın olarak kullanılan fermente bir balık sosudur.

Antik Roma döneminde yemeklerde kullanılan bir tür balık sosu. 
Genel olarak yemeklerde kullanılmasının yanına ilaç olarak veya kozmetik amaçlı da kullanılmıştır. 
Afrodizyak etkisi olduğuna inanılır. 


Sardalye, hamsi, tekir gibi küçük balıklar bütün olarak, uskumru, torik, müren gibi büyük balıklarının iç organları büyükçe bir kapta tuzlu su ve bazı baharatlı otlarla karıştırılarak fermente için güneşe bırakılıp çürütülür. Eskiden tuz, çok pahalı olduğundan tuz yerine deniz suyu da kullanılırmış. Şarap, sirke, karabiber, yağ ve su gibi katkılarda kullanılır. 

Antik çağlardan beri Garum, Ançuez ve Mazmoz (Balık yemi) kullanılırmış. Bu üçlemede küçük balıklar kullanılıyor. Özellikle sardalya ve hamsi ile küçük gümüş balıkları, istavrit ve tekirler. Konserveleşme, turşulaşma ve fermente özelliklerine sahip ürünlerdir ve ağır kokuları ile ünlüdürler.

Antik dönemde garum ile bal, baharatlar ve keçiboynuzu tozu karıştırılarak küçük haplar şeklinde güneşte kurutulurmuş. Kuruyunca afrodizyak olarak kullanılırmış. Ayrıca sirke ile karıştırılıp yaralara ilaç olarak sürülürmüş.

Ançuez, Ançuez sosu, 
Sardalya, hamsi gibi küçük balıkların bol tuz ile en az bir-üç ay bekletilmesiyle yapılan bir çeşit balık turşusudur. Yenmeden önce bol suda bekletilip, zeytinyağı, tane karabiber ve limon ile çeşnilendirilir. Sos haline getirmek için sirke, sarımsak, tereyağı, zeytinyağı, krema, maydanoz, biberiye, nane, kapari, biberin her türlüsü, yumurtanın sarısı, mayonez, limon, hardal, salça, beyaz şarap, yoğurt, peynir, yeşil zeytin gibi malzemelerle ezilip karıştırılarak ançuez sosları hazırlanır. 




Mazmoz ,
Mazmuz,
Balık yemidir. Bir nevi silaj’dır.
Oldukça kötü ve ağır kokan bir yem.
Sardalye, istavrit, hamsi gibi küçük ve yağlı balıklarla büyük balıkların bağırsakları ve pislikleri bir teneke içinde güneş altında tutularak bir iki gün kokuşması sağlanır. Bu kokuşmuş mazmoz ince delikli bir file içine taş gibi bir ağırlık konarak avlanılacak suya yavaşça bırakılır. Balıklar artık oltadadır.

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024