Doğu Karadeniz yöresinde danaburnuna verilen ad...


Lakot,
Danaburnu,
Gryllotalpa gryllotalpa,
Alm. Gemeine Maulwurfsgrille,
Fr. taupee-grillon,
İng. Mole Cricket.
Bazı laz bölgelerinde ğappa anlamı da kullanılır. 
Toprak içinde yaşayıp bitkilere, köklerini keserek zarar veren bir böcek, kök kurdu.


Böcekler sınıfının, düzkanatlılar (Orthoptera) takımından, kazıcı çekirgegiller (Gryllotalpidae) familyasındandır. 

Lakot, Doğu Karadeniz yöresinde danaburnuna verilen ad. Danaburnu, Doğu Karadenizde atmaca ile bıldırcın yakalamak için kullanılacak yemi, yani ciceğen kuşunu yakalamak için kullanılır. Danaburnu ile ciceğen kuşu (diğer adlarıyla ğaço ya da örümcek kuşu) yakalanır. Küçük yapılı bir kuş olan ciceğen kuşu ile de atmaca yakalanır. Atmaca ile de bıldırcın yakalanır.

Danaburnu, zararlısı kadife gibi kısa tüylerle kaplıdır. Rengi kırmızımtrak kahverengi veya kirli koyu esmerdir. Üst kanatları kısa, alt kanatları iyi gelişmiştir. Ön bacakları toprağı kazmak için özel bir şekil almıştır. Vücut uzunluğu 4-6 cm olup kısa mesafelerle uçabilirler.

Böcekler sınıfının, düzkanatlılar (Orthoptera) takımından 5-6 cm uzunlukta bir eklembacaklı. Ön bacakları kazıcı tipdedir. Kırmızı renkli vücudu kadife gibi tüylüdür. Ömrünü toprak altında geçirir. Yuvasını kazmak için fidan köklerini kestiğinden zararlıdır.

Danaburnu gündüzleri toprağın içinde galeriler içerisinde yaşar. Beslenmeleri için geceleri faaliyet gösterirler. Bazen toprak yüzüne çıkarlar. Yaşama yeri olarak galeri açmaya uygun olan nemli, bol humuslu ve  killi-kumlu, hafif toprakları seçerler. Oldukça yüksek ses çıkarırlar ve insanların korkmasına sebep verirler. Yaşam süreleri oldukça kısadır.

Bazı kuşlar ve kümes hayvanları danaburnu ile beslenirler. Danaburnunun insanlara bir zararı yoktur. Zehirleme ve ısırma gibi bir durumları bulunmamaktadır. Esas olarak solucan ve larvalar ile beslenirler. Danaburnu bitkilere ve ekinlere, köklerini yiyerek zarar verirler. Tüm sebzeler, çeltik, buğday, mısır, ayçiçeği, tütün, pamuk, süs bitkileri, meyve ve orman fidanlarında zarar yapar. Daha ziyade yumrulu bitkilerin yumrularını kemirirler.


Ayrıca, botanikte Aslanağzı çiçeğine de danaburnu denir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024