Metal bir paranın yüzündeki bütün kabartma ve resimlerden daha yüksek bir çıkıntı oluşturan çevre pervazı ...

Arsata,
Metal bir paranın yüzündeki bütün kabartma ve resimlerden daha yüksek bir çıkıntı oluşturan çevre pervazı. 
Arsata, Bir madeni paranın yüzünde yer alan ve bir yükselti oluşturan çerçevedir.  



Madeni para basımında kullanılan paslanmaz çelik alaşıma Akmonital denir. Ülkemizde de kullanılan akmonital, 1939 yılından beri İtalya’da madeni para basımında kullanılmaktadır. Para basılan yer, Darphanedir. Darphane sözcüğü, Arapça darb ve Farsça hane sözcüklerinin bileşiminden oluşur. Para basılan yer anlamına gelmektedir. 

Para üzerindeki Rölyef, kabartma (relief) anlamına gelmektedir. Taş, metal, kil, ahşap ya da alçı yüzeyi üzerine bazı kesimleri oyuk, bazı kesimleri ise kabartılı bırakılmak suretiyle belirtiler oluşturma yöntemiyle yapılan sanat yapıtıdır. Alçak kabartı ve yüksek kabartı diye bilinen iki türü vardır. Bir başka tanımlamaya göre ise, tek boyutlu heykeldir.

Paranın üzerindeki madeni paranın resimli yüzüne Tura denir. Bu resim genelde kafa resmi olup, Efiji denir. Tura, Yazı’nın karşıtıdır. Paranın tura denilen yüzündeki resim, belirlenen desen, portre ve çeşitli şekiller yer alır. Ülke madeni paralarının tura bölümünde genellikle o ülke kahramanlarının portreleri yer alır. Kimi zamanda belirli bir olayı, etkinliği ya da eylemi simgeleyen kompozisyon, rölyef ya da şekil yer alır.


Tura’nın karşıtı yazıdır. Madeni paranın yazılı yüzüne verilen addır. Madeni paranın bu yüzünde genellikle para kupürünün miktarı, devlet adı, paranın tedavüle çıkarıldığı yıl ve ülkeden ülkeye değişen çeşitli desen ve şekiller yer alır.

Bir madeni para bir oyun başlanğıcında kimin önce başlayacağını veya bir iddia için yazı mı? tura mı? diye sorularak belirleme yapılır. Bir nevi oyundur.



© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024