Bir çeşit iri karalahana ...

Lastarya,
Bir çeşit iri karalahana.
Bir çeşit büyük pazı ya da iri karalahana.

Turpgiller familyasından, iri, yeşil ve kalın yapraklı bir bitkidir. Kara lahana, C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini bol miktarda içerir. İri karalahanaya Lastarya denir.

Karalahana'nın faydaları;
Karadeniz yöresinde bolca tüketilen çok besleyici bir sebzedir. Cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlığa faydalıdır.

Vücüdun direncini arttırır ve zararlı bakterileri öldürür. Kansere karşı iyi bir koruyucudur. Kandaki şeker oranını düşürür. Astım, romatizma, siyatik, sarılık hastalıklarında faydalıdır. 

Genellikle yemeği yapılır. Ayrıca, suyu sıkılarak çıkarılıp içilebilir. 

Dikkat, Karalahana Guatr rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez. Çünkü, vücutta bulunan iyotu yok edici etkilere sahip olduğu bilinmektedir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024