Zimbabve'yi 37 yıl yöneten eski Devlet Başkanı ...

Robert Mugabe,
(1924 Günay Rodezya-06.09.2019 Singapur)

Robert Mugabe önce Başbakan sonra da Devlet Başkanı olarak Zimbabve'yi 37 yıl yönetti.
Afrika ülkesi Zimbabve’nin eski Devlet Başkanı Robert Mugabe 95 yaşında, tedavi görmekte olduğu Singapur’da hayatını kaybetti.

Ülkesinin bağımsızlık mücadelesinde büyük rol oynayan Afrikalı lider, 1980 yılından beri başbakan ve devlet başkanı vasıflarıyla toplam 37 yıl boyunca Zimbabve’yi yönetmiş. 2017 yılına kadar görevde olan dünyanın en yaşlı lideri olarak biliniyordu. 

Robert Mugabe, 2017 yılında askeri darbe sonrası istifa etmek zorunda kalmıştı.

Eski İngiliz sömürgesi olan ve bağımsızlık öncesi Güney Rodezya adını taşıyan Zimbabve' de 1924 yılında dünyaya geldi. İyi ve güçlü bir hatip olan Mugabe, 1970 yılında Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği'nin beyazlara karşı verdiği mücadelelerle ün kazandı. 

Bağımsızlık savaşı 10 yıl hapis yatmasına neden oldu. 1975 yılında hapisten çıkar çıkmaz beyaz azınlık yönetimine karşı mücadelesine kaldığı yerden devam etti. Ülkedeki iç savaşa 1979 yılında son veren Lancaster sözleşmesini imzalayarak seçime gidildi. 

Mugabe, 1980 yılının mart ayında yapılan seçimlerde başarılı olmuş ve ülkenin ilk başbakanı olarak göreve başlamış. Yeni başbakan uzun yıllar ülkesinin bağımsızlığı için savaşmış. Sömürgecilik ve Apartheid (Afrika dilinde "ayrılık" anlamına gelmektedir), rejimine karşı mücadele etmiş. Güney Rodezya olarak bilinen ülkenin adını da Zimbabve olarak değiştirmiştir. Ancak bağımsızlık savaşlarından sonra 1982 - 1986 yıllarında Mugabe ve eski hükümet ortağı,  Joshua Nkomo ile yaşanan siyasi kriz iç çatışmaya dönüşmüş. Bu kanlı iç savaşta yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybetti.

1987 yılında Başkanlık sistemine geçilmesiyle, 2017 yılındaki askeri darbeye kadar devlet başkanı olarak kalmayı başarmıştır.  2017 yılının kasım ayında  Zimbabve ordusunun baskısı ve protestolar sonucunda, istifa etmiştir. Yolsuzluk iddiaları ve insan hakları ihlalleri ile suçlanan Robert Mugabe dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamadı.

1980’de Zimbabve bağımsızlığını yeni kazanmış bir devletti. Aynı yıl ülkede yapılan ilk seçimlerde beyaz azınlık görevden alınmış Robert Mugabe’nin başında bulunduğu siyasi oluşum seçimlerden zaferle çıkmıştı.

1980 yılından 2017 yılına kadar yönetimde kalmayı başaran başkan, tarım reformları, eğitim alanındaki reformlar ile ülkesini geliştirmiştir. Ülkenin okuma yazma bilen kişi sayısı,  Afrika’da Güney Afrika Cumhuriyeti’nden daha fazla olmuştur. Bu olumlu gelişmelerin yanında muhalefeti bastırmış ve işkence uygulamış. 2000 yılında bir tarım yasası ile ülkedeki4 bin beyazın elinde bulunan işlenebilir topraklara devlet el koydu. Topraklarından vazgeçmek istemeyen beyazlarla çıkan çatışmalar, ölümlere ve göçlere neden oldu. Beyaz çiftçilere verilen sübvansiyonları da kesince ülke ekonomisinin tepe taklak olmasını engelleyemedi. Ülke büyük bir fakirliğe sürüklenmi ve yoksulluk savaşı başlamış.

Muhalefetin başında bulunan Morgan Tsvangirai, 2008 yılında düzenlenen seçimlerden zaferle çıktı. Ama Mugabe koltuğunu bırakmak istemedi. Tsvangirai’nin başbakan olmasını kabul etti.

Mugabe Afrika’da ülkesini sömügeci güçlerin elinden kurtaran bir kahraman, Batıda ise diktatör olarak görülüyordu.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024