1963 yılında Uzaya giden ilk kadın kozmonot...

Valentine Tereshkova,
(1937-     )
Sovyetler Birliği, ilk yapay uydu Sputnik-I' i 4 Ekim 1957 yılında  yörüngeye başarıyla yerleştirirler. 

Sovyetler Birliği daha ABD ilk uydusunu bile atamazken bu kez de bir köpek ile Sputnik-II' yi fırlatır. Layka, yörüngedeki ilk canlı olarak tarihe yazılır. Ancak Layka kısa bir süre sonra (5-7 saat) aşırı sıcak ve stresten ölür. 




İlk insanlı uzay yolculuğunu 1961 yılında gerçekleştiren Rus Kozmonot Yuri Gagarin uçusunu başarı ile gerçekleştirince, Kruşçev sıradan bir Rus kadınını uzaya göndermeyi amaçlar. Valentina Tereshkova, 1937 yılında bir traktör sürücüsü baba ve tekstil işçisi bir annenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelir. Savaş sırasında babası Aksyenovich Tereshkov yaşamını yitirir ve annesi Elena Fedorovna çocukları ile birlikte Yaroslavl'a yerleşir. 

17 yaşında okulu bırakıp annesi ile birlikte tekstil fabrikasında çalışmaya başlar. İlerleyen dönemlerde Havacılık Klubü'nde uçuş eğitimleri alan Valentina, Tekstil Fabrikası Çalışanları Paraşüt Klubünü kurar ve ilk başkanı olur. Aktif bir politik yaşamın içinde olan Valentina, Komünist Gençlik Kolları'nda çalışır. Sonrasında Komünist Parti'ye katılır. Görüşmeler için Moskova'ya geldiğinde 24 yaşındadır.

Özel eğitimler alarak uçuşa hazırlanan Tereshkova büyük bir gizlilik içindedir, annesi bile uzaya çıkışını ertesi gün Moskova Radyosu'ndan haber alır.

Uzun bir eğitim sürecinden sonra kadın kozmonotlar uçuşa hazırdır. Ama kim seçilecekti? Tüm kadınların sanki kendileri seçilecekmiş gibi uçuşa hazır olmaları istendiğinden son ana kadar haber verilmez. Uçuş için seçilen Valentina, 16 Haziran 1963'te Vostok-6 ile üç gün süren yolculuğuna başlar ve başarıyla tamamlar. Gelenek olduğu üzere Valentina da radyo arama işareti olarak bir kuş ismi seçer: "Martı".

Tereshkova, 1963 yılında kendisi gibi kozmonot olan Nikolayev ile evlenir ve bu evliliğinden bir kızı olur. 1964-1969 arasında Zhukovskiy Askeri Hava Akademisi'nde yüksek mühendislik eğitimi alır. Mezuniyetinden sonra şartlar dolayısı ile Komünist bir politikacı ve uluslararası temsilci olarak hayatına devam eder.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024