Teknoloji Bağımlılığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

 Zaman içerisinde teknoloji büyük gelişim göstermiştir. Bu doğrultuda teknolojik aletlere duyulan ihtiyaç ve teknolojiye ayrılan vakit de artar. Teknoloji hayatta birçok avantaj sağlamasına rağmen dezavantajlar da barındırır.



Bağımlılık bir şeye duyulan karşı konulamaz istek, zamanını bu şeye harcama ve sorumlulukları bırakma gibi durumlarla kendini gösterir. Teknoloji bağımlılığı teknolojik aletler olmadan yaşayamama şeklinde ifade edilir. Bu bağımlılıklardan yaygın olan bir tanesi telefon bağımlılığıdır. Sürekli bir şekilde telefonla uğraşma ve telefonu elinden bıraktığında rahatsızlık hissetme durumlarıdır.

Bağımlılıkların birçok sebebi vardır. Kişinin, hayatındaki problemlerden kaçması ve yüzleşmek istememesi, sorumlulukların ağır gelmesi, bu durumları düşünmemek için zihni meşgul etme arzusu, merak, aktif bir sosyal hayatının olmaması, birtakım psikolojik nedenler vs. bu bağımlılıkların sebeplerindendir. Bağımlılıkların sebeplerini tespit etmek amacıyla psikometrik testler kullanılır, bu testler doğrultusunda nasıl tedavi yolu izleneceği saptanır.

Telefon Bağımlılığından Kurtulma Yolları

Telefon bağımlılığının günümüzde yaygın olduğu bilinir. İleri derece bağımlılıklar tedavi edilmezse depresyon, uyku bozuklukları, anksiyete gibi bazı psikolojik rahatsızlıklara da sebep olabilir. Bağımlılıklar genelde psikolojik sebeplerden kaynaklandığı için tedavisinde de psikolojik yöntemler uygulanır. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:

1-Bilişsel davranışçı terapi: Kişinin bilgileri zararlı/negatif bir şekilde yorumlaması durumunu değiştirmeyi amaçlar. Kişinin algılama ve zihin işleyişinde olumlu yönde değişimler yapmaya çalışır. Bireyin, davranışlarının, düşüncelerinin farkına varması, bunları olumlu yönde değiştirmesi, farklı bakış açıları geliştirmesi için çalışılır.

2-Grup Terapisi: Uzmanlarca, ortak sorunları paylaşan bireylerle ortaklaşa gerçekleştirilir. Herkesin ortak sorunları anlatarak empati kurmalarını sağlar.

3-Bireysel Terapi: Kişinin bağımlı olmasının farkına varması, bağımlılığı tetikleyen davranışları tespit etme ve bunlarla baş etmenin öğretilmesi amaçlanır.

Diğer yöntemler tek başına yetersiz olup, bu tedavilere iyileştirici katkılar sunar.

4-Resim Terapisi: Belirli gün ve saatlerde alanında uzman kişilerce uygulanır. Çizimler psikolojik rahatsızlıklarda önemli ipuçları taşıyabilir.

5-Spor Terapisi: Belirli gün ve saatlerde alanında uzman kişilerce uygulanır. Sporun bağımlılıklarla mücadelede önemli bir yeri olduğu bilinir. Bilimsel olarak da beyindeki hormonları olumlu yönde etkilediği bilinir.

6-Müzik Terapisi: Belirli gün ve saatlerde alanında uzman kişilerce uygulanır.

Maddi

Maddi şeyler yaşamın döngüsünde önemli bir yere sahiptir. Maddi varlık, bireyin sahip olduğu somut şeylerin toplamıdır. Maddi özgürlük kişinin bireysel yaşamının inşa edilmesinde etkinlik gösterir.

Finansal Bağımlılık Nedir?

Finansal Bağımlılık kişinin parasal olarak genelde ebeveynlerine olmak üzere başkalarına bağımlı olmasıdır. Yani ekonomik özgürlüğünün olmaması, gelirinin bireysel olmaması durumudur.

Bazen ülke şartlarında iş bulmanın zorlaşması buna sebep olurken bazen de ebeveynlerin bu yönde davranışlar geliştirerek bireyi kendisine bağımlı kılması sebep olarak gösterilebilir. Finansal bağımlılık kişinin özgüvenine ve öz yeterliliğine zarar vererek var olan kapasitesine de inanmasını engelleyerek bu bağımlılığı bir döngü haline getirebilir. 

 

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024