RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber


İzmir’den Tarıma Destek ve Yerel Tohuma Sahip Çıkma Vurgusu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Seferihisar Belediyesi’nin gelenekselleşen 13. Tohum Takas Şenliği’ne katılarak önemli mesajlar verdi. Şenlikte, Seferihisar Belediyesi tarafından özenle yetiştirilen 500 bin adet fide İzmirlilere ücretsiz olarak dağıtıldı. Başkan Tugay, Türkiye’nin kendi kendine yetebilen bir üretim gücüne ulaşması için ulusal bir tarım politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, yerel ve atalık tohumların korunmasının hayati önem taşıdığını söyledi ve “Hiçbir yerel tohumumuzun ölmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.


Seferihisar’da Tohum Bereketi ve Dayanışma




Seferihisar’ın şirin beldesi Ürkmez’de coşkuyla gerçekleştirilen 13. Tohum Takas Şenliği’ne Başkan Dr. Cemil Tugay’ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, CHP Parti Meclisi Üyesi Baran Seyhan, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üretici kooperatifleri, muhtarlar ve çok sayıda İzmirli vatandaş katılım gösterdi.


Atalık Tohumlar Fidana Dönüştü, İzmirlilerle Buluştu




Başkan Dr. Cemil Tugay, şenlik alanına gelir gelmez protokol üyeleriyle birlikte ilk olarak Seferihisar Belediyesi’nin Can Yücel Tohum Merkezi’nde özenle üretilen fideleri vatandaşlara dağıtmaya başladı. Yerli ve atalık tohumların korunması, çoğaltılması ve doğrudan üreticiyle buluşturulması amacıyla yürütülen bu anlamlı çalışmada, toplamda 500 bin adet sağlıklı fide İzmirlilere ücretsiz olarak sunuldu. Tohum takasının ardından Başkan Tugay, Ürkmez meydanında kurulan birbirinden değerli tohum ve yöresel ürün stantlarını ziyaret ederek Seferihisarlı üreticilerle samimi sohbetler gerçekleştirdi.


Başkan Tugay: “Yerel Tohumumuzun Ölmesine İzin Vermeyeceğiz”




Konuşmasına, 13 yıldır aralıksız bir şekilde Seferihisar’da Tohum Takas Şenlikleri’nin düzenlenmesine katkı sağlayan tüm önceki belediye başkanlarına teşekkür ederek başlayan Başkan Tugay, şunları kaydetti: “Yetiştirdikleri birbirinden kıymetli tohumları diğer insanlarla paylaşan değerli yurttaşlarımızı, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi ve toprağın bilgeliğini taşıyan yaşlılarımızı görünce, onların toprakla olan bağının hiçbir zaman koparılamayacak kadar güçlü olduğunu bir kez daha anladım. Onlardan yarınlara taşımamız gereken çok önemli bir görevimiz var. Bu görev bugün bizlerde, yarın ise bizden sonraki nesillerde olacak. Daha iki gün önce Dikili ilçemizde tarımsal üretimin güçlenmesi adına büyük önem taşıyan Yahşibey Sulama Göleti İletim Hattı Tesisi’ni hizmete açtık. Tarımın güçlenmesi için var gücümüzle uğraşıyor, gece gündüz çalışıyoruz. Ancak ne yazık ki tarım, hak ettiği şekilde planlanmıyor ve yeterince desteklenmiyor. Bu nedenle de ülkemizde tarımsal üretim istenilen seviyede değil. Önümüzdeki yıllarda bu tablonun daha da kötüleşmesinden endişe ediyoruz. Gerçekten Türkiye’nin kendi kendine yetecek bir üretim kapasitesine ulaşmasını sağlayacak kapsamlı bir ulusal tarım politikasına ihtiyacımız var. İşte böyle kritik bir dönemde tarım bilincinin, toprak sevgisinin ve bilgisinin var olması hayati önem taşıyor. Çünkü yarın yaşanabilecek gıda ve su sorunlarının boyutları henüz tam olarak kestirilemiyor. Sağlıksız tarım uygulamalarının sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri de göz ardı edilemez. Bu nedenle millet olarak toprağımıza, suyumuza, kıymetli ağaçlarımıza ve atalık tohumlarımıza sahip çıkmayı öğrenmemiz gerekiyor. Bu önemli bilince sahip olup bu bilinçle çalışan tüm vatandaşlarımızı yürekten kutluyorum. Bizler yerel tohumumuzun asla ölmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü bazı değerlerin ticari kaygılardan uzak bir şekilde korunması gerektiğine inanıyoruz. Her şeye sadece ticaret gözüyle bakamayız.”


Başkan Tugay’dan Merkezi Hükümete Eleştiri ve İş Birliği Çağrısı




Yerel yönetimler olarak tarıma her türlü desteği vermeye ve iş birliği yapmaya hazır olduklarını da dile getiren Başkan Tugay, “Elbette bizler yerel düzeyde çabalarımızı artıracağız ancak bu sorunların çözümü için daha üst ölçekli, ulusal düzeyde çalışmaların yapılması gerekiyor. Şu anki ortam, halkımızın tarım ve gıda konularında merkezi hükümetten çok daha bilinçli olduğunu açıkça gösteriyor. Bu kadar değerli ve bilinçli bir halkımız olduğu için bir yandan büyük bir sevinç duyuyorum. Diğer yandan ise bu kadar önemli bir işi becermekten uzak bir hükümet tarafından yönetiliyor olmaktan dolayı üzüntü duyuyorum. Ancak bizler buradayız. Bıkmadan, usanmadan çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Gelecekte bu ülkeyi yönetme sorumluluğunu aldığımızda, bu hayati sorunları mutlaka çözeceğiz” ifadelerini kullandı.


Genel Başkan Yardımcısı Adem: “DSİ’nin İşini Cemil Başkan Yaptı”




CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem ise yaptığı konuşmada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a tarıma verdiği değerli desteklerden dolayı teşekkürlerini iletti. Adem, “Tarım ülkesi olmamıza rağmen, çiftçimize hak ettiği desteklerin verilmemesi nedeniyle maalesef çiftçimiz tarımdan uzaklaşmak zorunda kaldı. Üreticilerimiz süt üretiminden para kazanamadıkları için hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyorlar. Girdi maliyetleri ve yem fiyatları adeta uçmuş durumda. İşte tam da bu noktada Sayın Cemil Başkanımız, bölgemizde yaşanan sulama suyu sıkıntılarını gidermek için büyük bir özveriyle çalışıyor. Başkanım gerçekten çok büyük bir iş başardı. Dikili bölgesindeki उपजाऊ tarlaların damlama sulama sistemiyle sulanmasını sağlayacak önemli bir tesisi hizmete aldı. Bu gerçekten çok büyük bir hizmettir. Normal şartlarda bu hizmeti Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yapması gerekirdi. Ancak maalesef merkezi hükümetin yapması gereken birçok önemli işi büyükşehir belediyelerimiz üstlenmek zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.


Genel Başkan Yardımcısı Adem’den Merkezi Hükümete Eleştiri ve Başkanlara Destek




İzmir ve ülke genelinde tarım sektöründe yaşanan sorunları ve uygulanan yanlış politikaları detaylı bir şekilde anlatan Erhan Adem, sözlerine şöyle devam etti: “Merkezi hükümetin yanlış politikaları nedeniyle gençlerimiz maalesef düşük ücretlerle şehirlerde yaşamak zorunda bırakılıyor. Küçük aile işletmelerimizin kooperatifleşmesi teşvik edilmeli ve ürettikleri ürünlere alım garantisi verilerek desteklenmeleri gerekiyor. İşte bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz bu önemli konulara yönelmiş durumdalar. Aslında Tarım Bakanlığı’nın yapması gereken hayati işleri maalesef bizim değerli belediye başkanlarımız yapmak zorunda kalıyorlar. Ancak bizim cesur belediye başkanlarımız, karşılaştıkları onca zorluğa ve engellemeye rağmen büyük bir azimle sorunların üzerine giderek çözüm üretmeye çalışıyorlar. Hatta bu üstün başarılarından dolayı bazı belediye başkanlarımız maalesef haksız tutuklamalarla karşı karşıya kalıyorlar.”


Başkan Yetişkin: “Bu Sadece Tohum Takas Şenliği Değil, Bir Direniştir”




Törende bir konuşma gerçekleştiren Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise 13. Tohum Takas Şenliği’nin oldukça verimli geçtiğini belirterek, atalık tohumları ücretsiz olarak çiftçilere dağıttıklarını aktardı. Yetişkin, “Yerel tohumun satışı yasal olarak yasak. İşte bu nedenle bizler takas yoluyla bu değerli tohumları biriktirerek yeniden yeşertiyoruz. Topladığımız bu tohumları halkımızla paylaşarak hem çiftçimize doğrudan destek oluyoruz hem de vatandaşlarımızın sağlıklı ve doğal gıdaya ulaşmasına katkı sağlıyoruz. Bugün burada sadece bir şenlik için değil, aslında çok önemli bir mücadele için toplandık. Bu, ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan tarıma karşı verilen onurlu bir mücadeledir. Buraya gelen her bir vatandaşımız sadece bir tohum takas şenliğine değil, aynı zamanda önemli bir direnişe katılıyor. Ülkemizde artık sağlıklı ve doğal ürünlerin satıldığı pazarlardan alışveriş yapmak adeta bir lüks haline geldi. Marketlerden aldığımız birçok üründe maalesef sağlığa zararlı zehirler ve pestisitler bulunuyor. Bu zehirleri sizler yiyorsunuz, bizler yiyoruz. Artık halkın sofrasında maalesef zehir var. Üreticimiz ise sürekli borç içinde, destek yok, teşvik yok, çözüm yok. Üstüne bir de kuraklık gibi büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Peki tüm bu sorunlar için ne yapılıyor? Maalesef hiçbir şey yapılmıyor” şeklinde konuştu.


https://merhabaizmir.com/izmirden-tarima-destek-ve-yerel-tohuma-sahip-cikma-vurgusu/?utm_source=dlvrit
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024