Japonya ve Çin' de yetişen şifalı bir mantar cinsi...

Şitake (Shitake, Shiitake), Talaş ve kütük kültürü mantarı, 

Lezzetinden dolayı Çin ve Japonya' da çok değer verilmiştir. İçeriğinde bulunan lentinan isimli öğe, ürünün belkemiğini oluşturmaktadır. İmmün sisteminin güçlenmesini ve kötü kolesterol seviyesinin düşmesini destekler. Lentinian  adı verilen polisakkarit' in  habis tümörleri azaltma ve yok etme etkisi nedeniyle  ilaç olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, cinsel gücü arttırıcı amaçlı olarak kullanımı da yaygındır.Shiitake üretim sterilize edilmiş meşe ve gürgen talaşı üzerine tamamen sardırılmış olarak uygun ortamda 3-5 hafta içerisinde hasat edilebilecek şekilde üretilmektedir. 


Reişi (Reishi-Ganoderma lucidium), 
  
Çin’de bilinen adıyla Ling-zhi sağlıkla ilgili mucizevi etkileri olduğu bilinen tıbbi bir mantar türüdür. Tıbbi özelliği  olan bu mantar binlerce yıldır Çin de tedavi amaçlı kullanılmaktadır . Özellikle üst solunum yollarının tedavisinde destek amacı ile tüketilmesinin dışında, karaciğer bozuklukları, kanser, artrit ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklar için devam eden tedavinin yanında, besin desteği olarak tercih edilmektedir.  Reishi mantarı birçok rahatsızlığa karşı etkinliği ve bağışıklık sistemin güçlendirici mucizevi etkisi dolasıyle uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrı olarak kabul görmüş ve “ölümsüzlük mantarı” olarak adlandırılmıştır.


Maitake (Grifola frondosa) - Mantarların Kralı.

Japonya da dans eden mantar olarak adlandırılan mantarın anti tümör ve anti kanser  ve AİDS' e karşı etkisi  klinik çalışmalarla tespit edilmiştir.  Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika' nın ılıman bölgelerdeki ormanlarda yetişir. Araştırmalar neticesinde maitake mantarının bilinen en iyi immün sistem destekleyici mantarlardan biri olduğu ortaya çıkmıştır. İçeriğindeki 1,6 beta-D-glukan maitakenin en önemli öğesidir. Bu özelliği,  immün sistemde anahtar rolü üstlenen makrofajlar, katil hücreler, T hücreleri, interleukin-1 and super oksit anyonları harekete geçirmesinden kaynaklanmaktadır. Tip-2 (insüline bağımlılığın olmadığı) diyabetiklerin günlük diyetlerine maitakeyi dahil etmeleri önerilmektedir.  Maitake üretimi  zenginleştirilmiş, sterilize edilmiş sert ağaç talaşları üzerine aşılanmış ve gelişmesi tamamlanmış durumda  uygun şartlarda 20-30 gün içerisinde hasat edilebilecek şekilde üretilmektedir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024