Mersin balığı türleri ...

Biz,
Beluga,
Çığa, Çuka, Çiga. 
Sivrişka,
Şip,
 
Sularımızda yaşayan türler mersin kolan-balığı (Acipenser sturio), mersin balığı (Acipenser stellatus), şip veya biz (Acipenser nudiventris), çuka veya çiga (Acipenser ruthenus), Rus mersini (Acipenser gueldenstaedti) dir. Bunlardan başka, dünya havyar ihtiyacının yarısını karşılayan mersin morinası veya beluga, Acipenseridae familyasından ayrılan bir kol olan Huso'ya bağlıdır. Bu kolun bilimsel adı Huso huso'dur. 

Mersin morinası Karadeniz ve Hazar'da, Volga, Don, Dinyeper ve bölgenin diğer nehirlerinde bulunur. Cinslerinin arasında en çok ve en makbul havyarı üreten balıktır. Kışın Karadeniz'de dil, kefal ve kaya balıklarıyla, Hazar denizinde ise kaya, ringa ve kızıl kanatla beslenir. Mersin balıkları doğdukları sulardan başka sulara girmezler. Belli bir nehirde yumurtadan çıkmışsa büyüyüp yumurta bırakmak için yine aynı nehire girerler. Yalnız eti veya bir seferlik yumurtası için bu tür iptidai şekillerle avlanıldığmdan mersin balıklarının nesli maalesef azalmaktadır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024