Güneydoğu Anadolu’da geniş bir ova...

Harran ovası,
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli ovası. Altınbaşak Ovası olarak da bilinir. 
Şanlı Urfa ilinin güney kesiminde yer alan Harran Ovası, Suriye sınırına yakın olan bir bölgedir. Şanlıurfa'ya 44 kilometre uzaktadır. 1500 km2' lik bir alanı kaplar. Ovanın doğusunda Viranşehir Ovası, batısında Suruç Ovası bulunur.  Harran Ovası, ortalama 375 m yüksekliğiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en alçak yerlerindendir. 
 
Tevrat'ta Hârân olarak geçen yerin burası olduğu söyleniyor. İslam tarihçileri kentin kuruluşunu Nuh Peygamber’in torunlarından Kaynana veya İbrahim Peygamber’in kardeşi Aran'a (Haran) bağlarlar. 13.yüzyıl tarihçilerinden İbn Şeddad, Hz. İbrahim'in Filistin'e gitmeden önce bu şehirde oturduğunu yazar. Bu nedenle Harran'a Hz. İbrahim'in kenti de denildiğini, Harran'da İbrahim Peygamber’in evinin, adını taşıyan bir mescidin, onun otururken yaslandığı bir taşın varolduğunu söyler. Anadolu'dan Mezopotamya'ya, Mezopotamya'dan da Anadolu'ya olan ticaret binlerce yıl Harran üzerinden yapılmış olması burada zengin ve köklü bir kültür birikiminin oluşmasına neden olmuş. Harran; ay, güneş ve gezegenlerin kutsal sayıldığı eski Mezopotamya putperestliğinin (Sabiizm) önemli merkezi olması yönüyle de ünlüymüş. 

Çok az yağış alan Harran Ovası’nda eskiden kuru tarım yapılır, güney kesimdeki araziler ise yer altı sularından yararlanılarak sulanırdı. Ancak bölgenin kaderini değiştiren Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) kapsamında Fırat Nehri’nin sularının ovaya aktarılması çalışmaları başarıyla tamamlanmıştır.  Güneydoğu Anadolu Projesi’nin bir parçası olan Şanlı Urfa Sulama Tünelleri’nin açılmasıyla, tüm ova sulanmaya başlanmıştır. Harran ovasında sanayi bitkilerinin üretimi yapılabilmektedir. Harran Ovası’nın verimli toprakları üzerinde sulama olanaklarıyla birlikte pek çok ürün yüksek kalitede yetiştirilmeye başlanmıştır. Ovada yetiştirilen belli başlı ürünler buğday, arpa, pamuk ve mercimek olarak sıralanabilir. Hemen her sebzenin yetiştirildiği Harran Ovası’nda ikinci ürün olarak mısır, soya fasulyesi ve susam da yetiştirilmektedir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024