Bozcaada’ya özgü şaraplık bir üzüm cinsi...

Vasilaki,
Çavuş, (sofralık).
Kuntra,
Karalahna. 
Karasakız,

Üzüm, Bozcaada hayatının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Ada’nın toplam yüzölçümündeki 18.500 dönüm alan bağlarla kaplıdır. Milattan önceki Tenedos paralarında da üzüm salkımı görülür. Adada geçmişten gelen zengin bağcılık kültürü, farklı üzüm çeşitlerinin adada yaygınlaşmasını sağlamıştır. Talay (Truva), Ataol (Eski) ve Rağbet (Yunatçılar), Bozcaada’ daki şarap fabrikalarında üretilen şaraplardandır. Bugün Bozcaada, şarap fabrikalarının yanı sıra kimi evlerde üretilen özel, leziz şaraplarıda ünlüdür.

Vasilaki, 
Bozcaada’nın kuzeyinde killi, kumlu topraklardaki bağlarında yetiştirilen  yetiştirilen üzümlerdir. Bozcaada, Erdek ve Bursa' da yetiştirilir. Olgunlaşma zamanı Eylül ayının ilk haftasıdır. Salkımları seyrek taneli olup uzun şekillidir. Salkım sapı kısa, kalın, filizi yeşil renkte, daneler yuvarlak, dane kabuğu sarımtırak açık yeşil renkte puslu,yarı şeffaf sinirler görünmekte, ince kabuklu üzerinde kahverengi lekeler mevcuttur. Dane içi yeşilimsitrak sarı renkte, özlü, sıkı etli, sulu,  sinirler beyaz,tatlı ve kokusuzdur. Kasım ayında yaprak dökümü olan şaraplık bir üzümdür.

Kuntura : 
Bozcaada’da bağcılık ve Şarapçılık ekonomik bir faaliyet olmanın ötesinde bir yaşam biçimidir. Adaya ismini veren Tenes, yabani asmayı bulmuş ve onu geliştirerek adada ilk Kuntra üzümünü yetiştirmiştir. Bozcaada’nın güneyinde kireçli topraklarımızdaki bağlarda Kuntra üzümleri yetiştrilir. 

Cabarnet Sauvignon : 
Bozcaada’nın güneyinde yer alan bağlarda Cabarnet Savignon üzümleri yetiştirilir.



© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024