RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber


Doğu ve batı felsefelerini barındıran yoga, dans, dayanıklılık ve kuvvet antrenmanlarından oluşan bir jimnastik sporu....

Pilates,
Plates,
Uzakdoğu kaynaklı bir egzersiz biçimi olan yoganın, bedensel rahatlığı zihinsel yollarla çözümlediğini bilirsiniz. Aslında yoga bir şekilde, zihninizi, bedeninizi doğru yönlendirebilmesi için bir eğitme yöntemidir. İşte pilates de yoganın bu özelliğinden faydalanıyor ve zihnimizi kullanarak vücudumuzu doğru kullanabilmemizi sağlıyor. Önemli olan şey, sağlam bir kontrol gücü.
Pilates tekniğine ismini veren Joseph Plates, 1880'de Düsseldorf'ta dünyaya geldi.  Astım ve romatizmayla boğuşan ve çelimsiz bir çocuk olan Plates, genç yaşta kayak ve jimnastikle ilgilenerek vücudunu geliştirdi. 

1912'de İngiltere'de sirk cambazı, boksör ve dedektiflere kendini koruma dersleri veren Plates, Birinci Dünya Savaşı döneminde düşman ilan edilerek Lancaster bölgesinde kampa alındı. Kampta hastabakıcılık yapan ve burada kendi tekniğini geliştiren Plates, burada askerlere tekniğini öğretti. İngiltere'de 1918'de pekçok kişinin ölümüne neden olan grip salgınından Plates'in kampındakiler etkilenmeyince uyguladığı teknik ön plana çıktı. Savaştan sonra Almanya'da metodunu geliştirmeye devam eden ve şehir polislerine öğreten Plates, 1926'da ABD'ye göç etti ve stüdyosunu açtı. Graham, Balanchine gibi ünlü dansçıların da öğrencileri arasında yer aldığı Pilates'in yöntemi giderek yaygınlaştı. 21. yüzyılda hala gözde olan plates, Madonna, Hugh Grant, Britney Spears, Julia Roberts gibi ünlüler tarafından benimsendi. Güçlü bir vücut yaratmayı hedefleyen pilates, 30-40 temel hareketle tüm vücut için kondisyon sağlıyor.  Joseph Plates’in “kontroloji” adını verdiği metodu, zihin ve beden bütünlüğü öngören denge nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir. Eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kas güçlendiren, esneten ve özellikle içsel karın kaslarının kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistemdir. Joseph Plates, egzersizlerini şöyle tanımlamıştı:  “Sadece üç derste farkı hissedecek, on derste farkı görecek ve 20 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız”.  Pilates egzersizlerinin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktır. Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilates’te kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmaları zorlaşır. Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır. Her 10 kişiden 8′i, yaşamının bir döneminde, iskelet ve kas sistemi sorununun etkisi altında kalıyor. Omurganın düzgün kullanılmadığı, vücut dengesinin bozuk olduğu oturuş şekilleri, duruş bozuklukları, yanlış oturuş pozisyonlarında uzun süre kalınması ve tekrarlanan hareketler; kaslarda gerilme, yorgunluk ve stres giderek ağrılı kas spazmlarına yol açıyor. Sonucunda kişilerde sırt ve boyun ağrıları şikayetleri ortaya çıkıyor.  

Altı Plates Prensibi 
1. Konsantrasyon: Plates yaparken hareketlere yogunlaşmak bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasları kullanıp ve hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekmektedir. 
2. Kontrol: Plates metodunda konrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması olası sakatlıkların önlenmesi gerekir. 
3. Merkezleme: Plates metodun'da doğru hareket göbek, bel, ve kalça çevresidir. iç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme esnemeyi ve uzamayı sağlar. 
4. Akıcı Hareket: Hareket acele edilmeden her noktadan tek, tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır. 
5. Kesinlik: Hareket belirsizce değil tam yapılmalıdır. Hareketler birbiri ile koordineli olmalıdır.
6. Nefes: Nefes alıp verme panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamayıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece yapılan nefes verme hareketinde kanımızı tamamen temizlemiş oluruz. 
Pilates’in diğer egzersizlerden farkı yöntemi ve uygulama biçimidir. Pilates, zihni vücut
hareketlerine, karın-sırt bölgesini geliştirmeye, vücut koordinasyonu kazanmaya odaklamaktadır. Pilates
500’ e yakın kontrollü hareketler içeren egzersiz yöntemi dayanıklılık, esneklik ve kas gelişimi ile vücudun hareket kabiliyeti ve vücut duruşu (posture) geliştirilmektedir. Tüm vücut çalıştırılmaktadır. Pilates egzersizleri her yaştan insanın rahatlıkla uygulayabileceği bir egzersiz sistemdir. Ayrıca Pilates egzersizleri engelli bireyler adapte edilebilir böylece fiziksel ve zihinsel rahatlama, uyum ve vücut farkındalığı sağlanabilir. Dansçılar ve sanatçılar tarafından özellikle tercih edilmektedir çünkü kas gelişimini sağlarken kasları kalınlaştırmadan sıkı bir görüntü sağlamaktadır. Ayrıca Pilates duruş bozukluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada ve denge gelişiminde, sakatlık rehabilitasyonunda etkili olarak kullanılabilmektedir. Hamile kadınlarda konsantrasyon ve nefes çalışmalarından programlı olarak yararlanabilirler. Platesteki egzersizlerin mutlaka uzman gözetiminde yapılmalıdır. Egzersizlerin uzman denetimden öğrenildikten sonra uygulanmasının daha sağlıklı olacaktır. Platesin her yaş grubunca yapılabilir ve bu yöntemle yapılan egzersizlerin omurga rahatsızlığını tedavi eder.       

Sıkı ve kuvvetli karın kasları sağlar. Kuvvetli ve esnek kaslar oluşturur. Vücut duruşunu destekler. Kas kontrolünü sağlar. Dolaşım sistemini etkileyerek rahatlamayı sağlar. Fiziksel uygunluk düzeyini arttırır. Sakatlanma riskini azaltır. Konsantrasyon gücünü arttırır. Atletik performansı arttırır. Kendine güveni geliştirir.
        
Plateste kullanılan elastik dirençli bantların (thera-band) egzersizlerde belli bir yüklenmeyi sağlabildiği için uygulamada önemli bir metaryaldir.Bantların kişinin yaşına, kilosuna, direncine ve rahatsızlığına bakılmadan verildiğinde hastalarda sorunlar oluşturabilmektedir. Yanlış bant kullanımı sonucu kas ve iskelet sisteminde yaralanma, kasta yırtılma ve şiddetli zorlamalarda kopma, eklemde hasar, omuz, diz ve belde arızalar olabilmektedir. 
'There-bant' ların seçiminde kişinin egzersizlerle neyi amaçladığının da etkilidir. Bantlardaki rengin kuvveti belirlemektedir. 'There bant''ların kuvvet oranlarına göre bej, sarı, kırmızı, yeşil, mavi, siyah, gri ve altın renklerinin bulunmaktadır. Rengin seçiminde hareketin yapılacağı bölge önemlidir. Bandın direncinin rengin açık veya koyu olmasına göre değişir.             
Bantların seçiminde kadın ve erkek ayrımı da yapmak gerek. Çünkü erkek ve kadınların kas kuvveti farklı oranlardadır.  Kadınların düşük, erkeklerin ise yüksek dirençli bantlarla başlaması daha mantıklıdır. Egzersizin en önemli avantajı duruş bozukluklarını zamanla düzeltiyor. Özellikle masa başında yoğun ve stres içindeki çalışma en çok omurgayı etkiliyor. Doğru egzersizlerle boyun, sırt ve beldeki ağrılar ve kamburluklar düzeltilebilir. Dolayısiyle plates topu ve bant doğru seçilmelidir. Bantlar gibi değişik renklerdeki plates toplarının da kişinin sağlık durumu, kilosu ve direncine göre değişir. Çin yapımı plateslerin yanlış seçiminde yaşanacak patlama ve yırtılmaların çok ciddi yaralanmalara neden olduğunu kaydetti.
Kaynakça; http://www.msxlabs.org
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024