Sruti, Şruti,
Brahmanizm'in kutsal kitaplarının genel adı. Sanskritçe vahiy demektir.
Brahman: Mutlak kainat, bütün eşya ve alemlerin ilahi ve maddi vasfını anlatmak için kullanılır.
Hindistan' ın başlıca dinlerinden biri de Hinduizm' dir. Hint dinlerindeki gelişmeler sonucu hinduizm adını alan din, Brahmanların hakimiyet sağladıkları dönemde ise Brahmanizm terimi ile ifade edilmiştir. Hinduizm sonradan gelişen bir kavramdır. İlk zamanlarında Hindistan'ın farklı bölgelerinden, Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Budist veya Jain olmayan kişilerin bir araya gelmesiyle oluşan bir grup olarak başladı ve gelişti. Hint Anayasasında Hinduizm; Jainizm, Budizm ve Sihizm’i içeren bir tanım olarak belirtilir. Hinduizm mistik bir dindir. Hindoloji’ de Brahmanizm, sonraki zamanlarda Hinduizm olarak adlandırılmıştır. Muhtemelen M.Ö. 500 yılından itibaren Hinduizm geleneği bugünkü asıl şeklini almıştır. Hinduizm geleneğinin dili, Hint-Avrupa dil ailesinden Sanskritçedir. Ana Tanrıları Brahma, Vişnu ve Şiva’dır.

Hindu kutsal metinleri öncelikle Şruti ve Smriti olarak iki kategoriye ayrılır.
Şruti; Sanskritçede "işitilen şey" anlamına gelmektedir. Şruti'nin belli bir yazarı bulunmamakta, kutsal kişilere (Rişiler) iletilen ilahi kayıtlar olduğuna inanılmaktadır. Vedalar, Upanişadlar ve Mahabarata destanının bir bölümü olan Bhagavad Gita Şruti kategorisi içerisindedir.
Smriti; Sanskritçede "hatırlanan/korunmaya değer şey" anlamına gelmektedir. Dindeki otoriteleri Şruti'den sonra gelir. Smitriler; Dharma Şastra (Kurallar, kanunlar), Mahakavyalar (Destanlar; Mahabarata ve Ramayana), Puranalar (Masallar-Yazmalar), Sutralar (Atasözleri-Aforizmalar), Agamalar (Mantralar, Tantralar, Yantralar), Dyasanalar (Vedanta).