Bir akışkanın çekim ve sürtünme kuvvetleri nedeniyle akma eğilimine karşı gösterdiği iç direnç ...

Viskozite, (Fr. viscosité, İng. viscosity ).
Akışkanlarda moleküller arası çekim kuvvetleri (kohezyon) sebebiyle oluşan iç sürtünme. 
Akmaya karşı gösterilen direnç. 
Bir maddenin ağdalı, koyu kıvamlı olma durumu, ağdalık.
Bir sıvının akıcılığa karşı gösterdiği direncin ölçüsü.
Akıcılık derecesi.

Viskozite bir akışkanın, yüzey gerilimi altında deforme olmaya karşı gösterdiği direncin ölçüsüdür.  Akışkanın akmaya karşı gösterdiği iç direnç olarak da tanımlanabilir. 

Süper akışkanlar hariç tüm gerçek akışkanlar yüzey gerilimine karşı direnç gösterirler. Öte yandan yüzey gerilimine hiç direnç göstermeyen bir akışkan ideal akışkan olarak adlandırılır.  

Viskozite basınçtan bağımsızdır (çok yüksek basınçlar hariç) ve  Viskozite sıcaklık arttıkça azalır. Suyun viskozitesi (25°C'de) 8.90 × 10-4 Pa•s veya 8.90 × 10-3 dyne-sec/cm2 dir. Örneğin sıcaklık 0°C den 100°C çıktığında suyun viskozitesi 1.79 cP ' den, 0.28 cP ' ye düşer). Kanın viskozitesi suyun viskozitesinin 5-6 mislidir.

Viskozite genellikle farklı viskozimetrelerle ve 25°C' de ölçülür. Bazı akışkanların viskozitesi geniş bir yüzey gerilimi aralığında sabittir. Viskozitesi sabit olmayan akışkanlar Newtoyen olmayan akışkanlar olarak adlandırılır.

Genellikle herhangi bir akış esnasında akışkanın tabakaları farklı hızlarda hareket ederler ve akışkanın viskozitesi uygulanan kuvvete karşı direnç gösteren tabakalar arasındaki yüzey gerilimlerinden dolayı ortaya çıkar. 

Isaac Newton'un öne sürdüğü üzere laminer ve paralel bir akışta tabakalar arasındaki yüzey gerilimi (τ) bu tabakalara dik yöndeki hız gradyeni (∂u/∂y) ile orantılıdır.

Dinamik viskozite: μ  
Dinamik viskozitenin SI birimi (Yunan sembol: μ) pascal-saniye (Pa·s) 
Dinamik viskozitenin cgs birimi Jean Louis Marie Poiseuille adına ithafen poise (P) dır. Genellikle yüzde birlik miktarı olan centipoise (cP) kullanılır. 
Örneğin suyun viskozitesi 20°C'de 1.0020 cP dir. 
1 poise = 100 centipoise
1 centipoise = 0.001 Pa·s.  

Kinematik viskozite: ν = μ / ρ   
Kinematik viskozite'nin (Yunan sembol: ν) SI birimi (m2·s−1) dir. Kinematik viskozite'nin cgs birimi George Gabriel Stokes'un adına ithafen stokes olup S veya St şeklinde kısaltılır. 
Bazen centistokes (cS veya cSt) şeklinde de kullanılabilir. 1 stokes = 100 centistokes 
Kinematik viskozite TS 1451' e göre yapılır.

Kinematik ve dinamik viskozite arasındaki dönüşüm ise;
νρ = μ şeklinde verilir.
ν = 1 St ise μ = ν ρ = 0.1 kg·m−1s−1·(ρ/(g/cm3)) = 0.1 poise·(ρ/(g/cm3)).











Kaynak;http://www.maxihayat.net


© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024