Güney Amerika'da yaşayan büyük bir su yılanı. ..

Musurana,
Mussurana,
Portekizce Muçurana,

Güney Amerika'da yaşayan büyük bir su yılanı.

Güney Amerika'da yaşayan ve zehirli yılanları yiyerek beslenen zehirsiz bir su yılanı.

Bilimsel sınıflandırma;
Biyoloji: Animalia
Filum-Şube: Chordata
Alt Şube: Omurgalı
Sınıf: Reptilia
Sipariş: Squamata
alttakım: Serpentes
Aile: Colubridae
Cins: Clelia

Musurana 1,5 ila 1,6 m. uzunluğunda, gençleri 2.4 m. kadar boylanabilmektedir. Sırt rengi açık pembe, yetişkin olduğunda kurşuni-mavi olur. Karın rengi beyazımsı açık sarı renklidir. Saldırıya geçtiğinde yılanın baş kısmını kavrayarak onun yemek borusu içine doğru iten ağzın arka kısmında 10 - 15 tane güçlü dişleri  (opisthoglyphous dişler) vardır.  Sonra kurbanının çevresinde bobinler şeklinde, gövdesini dolandırır ve sıkarak öldürür. Bu nedenle bu türüne pseudoboa denir.

Avını öldürdükten sonra tüm vücutu içine alınması izler. Yutulan yılan uzun vücut mussurana gastrointestinal sistem içine sığdırmak için bir dalga dalga olarak sıkıştırır.

Masuranaların avları azaldığı için soyları ve sayıları azalmaktadır. Masuranın dişleri zehir ağı içermesine rağmen insanlar için bir tehlike oluşturmaz. Yılanı elinize alsanız dahi ısırmaz. Ölümcül çok az vaka kayıtlara geçmiştir.

Orta ve Güney Amerikada yaşayan bir masurana cinsi çukur engerekleri yemektedirler ki, özellikle bu yılanlarla beslenen yılanlar, zehirli yılanların zehirine karşı  bağışıklık kazanmışlar olsa da, mercan yılan zehirine karşı bağışık değildirler. Diğer yılanların yokluğunda mussurana, küçük memelilerle de beslenebilir. Tercih ettiği habitat yoğun zemin düzeyinde bitki örtüsü olup gündüzleri gezmektedirler. Bazı bölgelerde, çiftçiler, çok sayıda sığır gibi evcil hayvanların ölümlerine neden olan zehirli çukur engerek yılanlarını yok etmek için , onların yaşam ortamı temiz tutmak amacıyla evcil hayvan olarak mussuranas yetiştirmektedirler. 1930'lu yıllarda çok sayıda çukur engerek yılanının kontrolü için mussuranalar bir plan denenmiş ama işe yaramamıştır.












Kaynak: http://carnivoraforum.com/
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024