Karagöz balığının yavrularına verilen ad...


Kaçikoroz,
Karagöz balığının yavrularına verilen ad.
Karagöz balığının, boyu on beş cm'ye kadar olan yavrularına verilen ad.
Karagöz balığının yavruları dibi yosunlu veya kumlu kıyıları severler.
Karagöz Balığı, (Diplodus vulgaris).
Yurdumuzun tüm denizlerinde yaşayan karagöz balığı, ılıman denizlere özgü bir balıktır. Marmara ve Ege’de ılıman suların kayalıklarında yaşayan, bol bulunan ve sevilen yerli balıklarımızdandır. Sürüler halinde yaşar. Suların ısı şartlarına göre bahar aylarından ağustosa kadar üreme yapar. 

Çeşitli türleri sularımızda yaşar. Kuyruğu lekeli ve çizgili olanı ısparoz/ispari olarak tanınır. Lezzetli eti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Karadeniz' de de bulunmakla beraber sayıca Marmara ve Akdenizde olduğundan daha azdır. Türkçe'de bazen tahta balığı, çırpıntı, karakulak ama daha çok karagöz olarak tanınırken diğer dillerde blacktail bream, twoband bream (ABD), avlias, kampanas, kakarelos (Yun), sargo mojarra (İsp.), sparus negro (Rom.), amarel (Pol.) adları ile rastlanır.

Sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan karagöz balığı Karadeniz’ de sayıları nisbeten daha az olmakla beraber bütün denizlerimizde bulunur. Sparidae familyasından olan karagöz balığının denizlerimizde yaşayan 4 türü bulunmaktadır. Bunlar asıl karagöz (diplodus vulgaris), sivriburun karagöz (diplodus puntozza), baltabaş karagöz (diplodus sargus) ve zebra karagözdür. (diplodus cervanis). Daha çok Ege ve Akdeniz’de yaşayan asıl karagöz bu karagözler içinde en küçük olanıdır. 

Ortalama 500 gram ağırlığa ulaşabilen asıl karagözün ensesinde ve kuyruğunun önünde olmak üzere siyah renkli iki adet kalın bant bulunmaktadır. Sivriburun karagözde ise gözünün üzerinden kuyruğuna kadar 12-14 adet ince bant bulunmaktadır. Sivriburun karagözle baltabaş karagöz birbirine çok benzemekle beraber en belirgin farkları sivriburun karagözün burun kısmının gaga gibi ince uzun şeklidir. Baltabaş karagöze bazı bölgelerde sargoz da denmektedir. Çoğu balıkçı tarafından yanlış bilinen sargoz balığı baltabaş karagözden başka bir balık değildir. Baltabaş karagözün latincesi “diplodus sargus”tur ve bir çok dilde de sargos adını almaktadır. Sargos adı da buradan gelmektedir. Günümüzde Marmara’da sayıları iyice azalmış olan baltabaş karagözün 3-4 kg.’a ulaşan en büyük bireyleride bu denizimizde bulunmaktadır. Bir zamanlar Marmara’nın her yerinde bulunan baltabaş karagözler bugün ise birkaç korunaklı bölge dışında mumla aranır olmuştur.

Zebra karagöz sularımızda en az bulunan karagöz türüdür. Marmara ve Karadeniz’de bulunmayan zebra karagöz halk arasında kınalı karagöz, çizgili karagöz gibi farklı isimler de almaktadır. Zebra karagözün bantları, sivriburun ve baltabaş karagöze göre daha kalındır ve kahverengiye çalmaktadır.

Karagöz Balığı Çorbası Tarifi;
Malzemeler,
1 adet karagözbalığı
2 adet defne yaprağı
1/4 kıyılmış maydanoz dalı
Yarım adet limonun suyu
1 adet soğan (orta boy, ince kıyılmış
1 adet patates (büyük boy, küp şeklinde kesilmiş)
1 adet havuç
1.5 yemek kaşığı
1 adet yumurta

Yapılışı,
Bir tencereye su­yu, balığı, defne yaprağını, maydanoz dalını, limon suyunu ve 1 soğanı koyup hep beraber haşlaya­lım. Haşlanan balı­ğın etlerini iri iri ayıklayalım. Suyunu ise ayrı bir tencerede, içine, doğranmış patates ve havuç katarak kaynatalım. Sebzeleri pişirdikten sonra, un ve yumurta sarısı ile ince bir terbi­ye yapıp balık etleri ile birlikte içine iiave ederek kaynatalım ve servis ede­lim.














Kaynak: http://www.dho.edu.tr/
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024