Aynı adlı ağaçtan elde edilerek tıpta ve hekimlikte kullanılan bir sakız ...


Kardeşkanı,
Ejderkanı, 
Kardeşkanıağacı, 
Ejderağacı, 
Dracaena draco, 
Sanguis draconis

Ülkemizde yetişmez. Bir çenekgiller sınıfının, zambakgiller familyasından, Kanarya adalarında, Doğu Hint Adalarında veya Orta Afrika’da yabani olarak yetişen palmiyeye benzeyen ağacın reçinesidir. 

Kırmızı renkte, silindir biçiminde ince çubuklar halinde, fosilleşmiş şekilde kurumuş, taş görünümlüdür. Gövdesi kalındır. Yaprakları sert ve kılıç şeklindedir. Dallarının ucunda demet şeklinde toplanmıştır. Yaşlı gövdelerden, boyacılıkta kullanılan, reçinemsi kırmızımtırak bir özsu akar. 

İkinci cinsi; aynı görünümde ve Uzak Doğu’daki mercan adalarında bulunur ve denizden çıkarılır. Toplu halde bulunur ve taş parçasına benzer.  Yumuşaktır ve kolay kırılır. Aktarlarda satılanı Uzak Doğu’dan getirilen mercan taşlarıdır ve Okyanustan çıkarılmaktadır.




Faydaları :
Korku ve ruhi bozukluklara, sinirleri yatıştırmaya, nefes darlığına, astıma, kanı durdurmaya, adet kanamalarını durdurmaya, küçük çocukların uykuda sıçramasına, kabızlığa, mide gazlarına, burun kanamalarına, altını ıslatan çocuklara ve idrarını tutamayanlara kullanılır.

Az miktarda dövülerek toz halinde yutulur veya bala karıştırılarak yenir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024