Kanlı basur hastalığı, dizanteri ...

İğinik,
Burgun,
Dizanteri, 
İngilizce dysentery, 
Almanca dysenterie, ruhr,  
Fransızca dysenterie.

Halk arasında kanlı ishal diye bilinir. 
Buruntulu ishal, dizanteri.
Bağırsak bozukluğu hastalığı, ishal.
Ağrılı ve kanlı ishalle beliren, bağırsakta yaralara yol açan bulaşıcı, salgın hastalık, kanlı ishal.
Mikroorganizmalara bağlı olarak oluşan, genellikle kan içeren şiddetli ishal.

Dizanteri bir kalınbağırsak hastalığıdır. Kalınbağırsakta ülserasyonlar, ishal ve sürekli defekasyon yani aptese çıkma isteği (tenesmus) ve ateş ile gelişir. 
Ağrılı ve kanlı ishalle beliren, bağırsakta yaralara yol açan bulaşıcı, salgın hastalık, kanlı basur.
Susuzluk sebebiyle yaygınlaşmasından endişe edilen bulaşıcı bir hastalıktır.


 
Bulaşıcı ve salgın bir hastalıktır. İshal görülür. Dışkısı kanlı ve sümüklüdür, iştahsızlık, karın ağrısı ve ateş vardır. Su veya besinlerle bulaşır. iki çeşit dizanteri vardır.

Amipli Dizanteri: Vücuda mikrop girmesinden 10-21 gün sonra hastalık belirtileri ortaya çıkar. Hastada kanlı ishal, ateş, karın krampları, kilo kaybı, ve halsizlik görülür. Amipli dizanteri hastalığının sulu gıdalardan (yıkanmamış sebze ve meyvelerden) bulaşma ihtimali vardır.
Basilli Dizanteri: Mikrobun vücuda girmesinden 2-7 gün sonra belirtileri ortaya çıkar. Hastalığın yayılmasında kara sinekler etkilidir. Hastada; kanlı ve balgam kıvamında ishal, karın ağrısı, halsizlik ve ateş görülür.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024