Budizm' in Japonya' da büyük önem taşıyan kolu ...

Zen,
Budizm' in Japonya' da büyük önem taşıyan kolu. 
Budizm 'in kurucusu Buda (Guatama, Gotama) ( MÖ.563 - 483 ) Kuzey Hindistan 'da Lumbini koruluğunda doğmuş bir filozoftur. Buda “aydınlanmış” anlamına gelir. Budizm başlıca iki büyük mezhebe ayrılır: 

Bunlar Hianayana  ve Mahayana' dır. Zen kökeni Hindistan'daki Dhyana okuluna kadar uzanan bir Mahayana Budist okulunun Japonca' daki ismidir. 

Hindistan' dan Çin' e geçen okul burada Ch'an olarak ismini duyurmuştur. Tang Hanedanlığı döneminde Çin' de belli başlı Budist okullar arasına giren Ch'an, Çin' den Kore, Vietnam ve Japonya' ya yayılmıştır. 20. yüzyılda Batı' da tanımaya başlanan bu okul, İngilizce ve diğer Batı dillerine Zen ya da Zen Budizm ismiyle girmiştir.

Zen Budizmi kavramlardan ve kelimelerden daha çok anlamın, mananın üzerinde durmaktadır. İnanca olduğu kadar meditasyona ve kişisel deneye verdiği önemle diğer Budist okullarından ayrılır. Yeniden doğum olgusu üzerinde fazla durulmaz, anı yaşamanın önemli olduğuna dikkat çekilir.  Japon Zen’ inde başlıca Rinzai, Soto ve Obaku okulları vardır. Rinzai okulu koanlara fazlaca önem vermesiyle tanınır. Zen Budizminde en çok Lankavatara, Elmas ve Platform (Altıncı Pirin Platform Sutrası) Sutralarına önem verilir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024