Yurdumuzda yetişen ve kurutulmuş yaprakları enfiye gibi burna çekilen ya da emilen bir ot ...

Maraşotu, (Nicotiana rustica L.)  
Maraş otu,
Ağız otu,
Deli Tütün,
Rengi ve şekli itibariyle kınayı andıran, tadı oldukça kötü bir ot ve dil altına koyularak emilen kafa yapıcı bitki.

Yurdumuzun güneydoğu bölgesinde özellikle Kahramanmaraş ve Gaziantep çevresinde oldukça fazla sayıda tiryakisi bulunan, buccal yolla kullanılan deli tütün denen bir tütün çeşidinin yapraklarının toz haline getirilerek meşe, ceviz veya asma çubuğundan elde edilen kül ile yarı yarıya karıştırılmasından elde edilmektedir.
 
Meşe odununun yakılması ile elde edilen kül ve işlenmemiş deli diye bilinen tütünün karışımından üretilen otun, ihtiva ettiği maddeler açısından insan sağlığına ciddi zararlar verdiği belirtiliyor. Dudak ile dişler arasındaki bölgeye konularak ağızda uyuşmalara neden olan ağız otunun sinir, sindirim ve solunum sistemlerinde zararlara yol açtığı biliniyor. Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Adana, Mersin gibi illerde tiryakileri vardır. Sade veya sigara kağıdına sarılarak alt ön dudak ve dişler arasında yerleştirilerek kullanılan ve 10 ila 25 dakika arasında bekletilince çeneyi uyuşturan otun sigara gibi tiryakiliği olduğu belirtiliyor. Maraş otunun insan sağlığı açısından hiç bir faydası yoktur. Ama bir çok zararı vardır.


Maraş otu, ağız florası denilen ağız sağlığını bozuyor. Bu nedenle ot kullanan kişilerin ağız problemleri oluşuyor. Maraş otu, dişi tutan kemik ve diş etinde kızarıklıklara ve iltihaplanmalara yol açıyor. Bunun neticesinde de; kemik ve diş eti zayıflıyor, dişler önce sallanmaya daha sonra da dökülmeye başlıyor.  

Ot kullananların çoğunun otun kullanımını tamamladıktan sonra bilinçsiz ve medeni olmayan bir şekilde yerlere tükürerek çevre sağlığını da olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekiliyor.

















Kaynak: http://www.uyusturucu.info.tr/
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024