Küçük çocuklarda ishal ve kusmalara neden olan bir virüs ...


Rota,
Rota virüsü,
Rota virüsü bebekler ve küçük çocuklarda kusma ve ishale yol açar. Kışın daha çok görülür. Bu hastalık, daha çok kusma, ateş ve karın ağrısıyla ortaya çıkar. Devamında sulu ishal eşlik eder. Rota virüsleri ishalin ortaya çıkmasından önceki günlerde de dışkıda bol miktarda bulunur. Bulaşma ise dışkı ile kontamine (bulaşık) su ve gıdalarla olur. Bağışıklık sisteminde sorun olmayan sağlıklı bebek ve çocuklarda birkaç gün içinde kendi kendine iyileşen hastalığın tedavisinde esas, kusma ve ishalle kaybedilen sıvı ve tuz kaybı telafi edilmelidir.    

Rota virüs çok bulaşıcıdır. Mikrop bulaşmış su veya gıdayla, mikrobu taşıyan eller yoluyla vücuda alınır. Yuva gibi kalabalık ortamlarda, özellikle çocuklar tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerini yıkamayı unuttuklarında kolayca yayılır.  Rota virüsü ince bağırsağa yerleşir ve orada çoğalarak rahatsızlıklara neden olur.

Rota virüsü için 2007 yılından itibaren aşı geliştirilmiştir.

Rota virüsünün, altı farklı alt grubu vardır. 

Bu gruplardan hastalık yapanı, A, B ve C gruplarıdır. A grubu Rota virüs; dünyanın her yerinde endemik olarak bulunur. Bebek ve çocukların en önemli ishal etkenidir. B grubu rota virüs; erişkinde hastalık yapar. Çin' de büyük salgınlar yapmıştır. C grubu rota virüs ise çocuklar için tehlikelidir, ama A grubu kadar yaygın değildir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024