"Vizon" adlı değerli kürkün elde edildiği hayvan ...


Mink, (Fr. vison, İng. Mink). 
Sansargillerden, kürkü çok beğenilen bir memeli türü, mink (Mustela vison). 
Bu hayvanın kürkünden yapılan.
Vizon (Mustela vison) için Amerika' da kullanılan bir ad.

Mustela vison, Etçiller (Carnivora) takımının, sansargiller (Mustelidae) familyasından, 35-51 cm kadar uzunlukta, sırtı koyu, karnı açık kahverengi, kuyruğu püsküllü, kürkü çok değerli  olan ve Amerika'da bir memeli türüdür.

Vizon Kürkü mink adı ile çok ünlüdür. Bu hayvan Kuzey Amerikada yaşar. Mink veya Amerika vizonu olarak da bilinir. Kanadanın, gelinciğe benzer bir nevi sansarıdır. Gelincikten daha iri ve güçlüdür.

Kulakları gayet kısa, geniş ve yuvarlaktır. Bütün vücudu koyu kestane renginde yumuşak, ışıkta parlayan tüylerle örtülüdür. Postu, içine su almayacak yapıdadır. Hem suda hem karada yaşayabilen Usta bir avcıdır.

Çoğunlukla gece ortaya çıkar. Küçük kemirgenler, bataklık kuşları ve tavşanları avlar. Ayakları kısmen perdeli olduğundan usta bir yüzücü olup, iyi bir balıkçıldır. Çoğunlukla avlarını inine götürerek yer. İni, girişi sualtında kalan eski bir miskfaresinin veya susamurunun yuvasıdır. Bazan suya yakın ağaç kovuklarında da barınır. Ağaçlara tırmanmaz. Şubat ve mart aylarında eşleşir. Dişi, altı haftalık gebelik sonucu 3-4 yavru doğurur. Yavruların gözleri bir ay zarfında açılır. Yaz sonuna kadar anne ve babalarıyla beraber avlanırlar.

Amerika vizonu (Mustela vison) ve Sibirya vizonu (Mustela sibirica) kürkü makbul türlerdir. Kürk manto yapımında postu kıymetli bir memeli hayvandır. Baykuşlar, vaşak ve tilkiler, vizonun amansız düşmanlarıdır.


























Kaynak: Rehber Ansiklopedisi 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024