"Aşk Mutfakta Pişer", "İtalyanca Aşk Başkadır" romanları ile tanınmış ve 72 yaşında hayatını kaybetmiş İrlanda’lı yazar ...


Maeve Binchy, (1940  - 2012 Dublin).
İrlanda' nın Dublin kentinde doğmuş ve geçirdiği bir hastalık neticesinde 72 yaşında yine Dublin' de vefat etmiştir. Yazarın İrlanda' nın küçük kasabalarında geçen hayatları anlatan kısa öyküleri ve romanları dünya genelinde 37 dile çevrilmiş ve 40 milyondan fazla satmıştır.

Bu kitaplar arasında, Bir Dilek Tut Benim İçin (Light a Penny Candle), Yalnız Kadınlar Sokağı (Tara Road) ve 1995 yılında beyazperdeye uyarlanan Aşkı Yarın Yaşayacaksın (Circle of Friends) ilk akla gelen eserleridir. Binchy, öğretmen olarak başladığı kariyerini gazeteci ve yazar olarak devam ettirmiştir. İlk romanı Bir Dilek Tut Benim İçin' i 1982 yılında 43 yaşında yazmıştır. Bu dönemde Maeve Binchy,  Irish Times' da gazetecilik yapmıştır.

Maeve Binchy romanlarının sırrının, konuştuğu gibi yazmasında yattığını söylemiştir. "Eğer kendi sesinizle konuşursanız, çok daha inandırıcı olursunuz." demiştir. 2000 yılındaki Dünya Kitap Günü oylamasında Binchy, Jane Austen ve Charles Dickens'ı geride bırakarak en çok sevilen üçüncü yazar seçilmiştir.

“Evening Class”(İtalyanca Aşk Başkadır) adlı kitabıyla uluslararası şöhrete kavuşmuştur. Maeve Binchy yaşamı boyunca edebiyat ve sinema alanlarında bir çok ödül kazanmıştır. ‘Geri Döneceksin’, ‘Aşk Mutfakta Pişer’, ‘Bir Dilek Tut Benim İçin’, ‘Yalnız Kadınlar Sokağı’, ‘İtalyanca Aşk Başkadır' adlı kitaplarıyla tüm dünyada olduğu kadar ülkemizde de büyük bir okur kitlesi edinmiştir.

2000 yılında emekli olmuştur. Binchy 2010 yılında, Türkçe’ye çevrilmeyen son kitabı ‘Minding Frankie’yi çıkarmıştır. İrlandalı dünyaca ünlü yazar Maeve Binchy kısa süredir tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında 31.07.2012 tarihinde hayata veda etmiştir. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

Eserleri;
Yalnız Kadınlar Sokağı (Tara Road), Geri Döneceksin (The Glass Lake), İtalyanca Aşk Başkadır (Evening Class), Aşk Mutfakta Pişer(Scarlet Feather), Hayatin Ta Kendisi Lokantasi, Ateş böceklerinin Mevsimi, Yıldızlı ve Yağmurlu Geceler (Nights of Rain and Stars), Aşkı Yarın Yaşayacaksın (Circle of Friends), Aşk Bir Kere (The Cooper Beech), İlk romanı - Bir Dilek Tut Benim İçin (Light a Penny Candle), Gümüş Yıldönümü (Silver Wedding), Aşk ve Çocuk, Her Durakta Aşk, Ruh ve Yürek, Gizlidir Bütün Aşklar, Aşıklar Korusu, Aşk, Bir Kere, Yalnız Kadınlar Sokağı, son romanı - Minding Frankie (2010).
Echoes,  The Lilac Bus, Firefly Summer, Circle of Friends, Scarlet Feather, Quentins, Whitethorn Woods


© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024