"Kent ve Tuz" ve "Myra Breckenridge" gibi romanları ile tanınmış ve geçenlerde 86 yaşında ölen ABD' nin tanınmış yazarı ...


Gore Vidal, (1925-2012),
Romancı, oyun yazarı, eleştirmen ve siyasetçi, (antimilitarist romancı),

Amerikan militarizminin en büyük eleştirmenlerinden biri olan Vidal, 1925 yılında New York’ ta doğmuştur. Babası, Başkan Franklin Roosevelt’ in çalışma arkadaşlarından birisi olup, dedesi de Oklahoma senatörü Thomas Pryor Gore' dir.

ABD’de açıkça eşcinsel olan karakterlerin canlandırıldığı ilk romanı yazan kişidir. 
Bu konuda çok tartıştırdı ve tartışıldı.  ABD ve özellikle İngilizce dünyasında tanınan kitapları arasında Kent ve Tuz ve Myra Breckenridge gibi romanları bulunuyor.   

Tartışmalı sosyal konulardaki keskin yorumları ve televizyon kişiliği ile tanınmış yazar; tiyatro ve senaryo yazarıdır. Çağdaşları Norman Mailer ve Truman Capote gibi söyleşi programlarına katılan, gazetelerde köşe yazıları yazan Vidal, siyasi ve edebi kuramlara muhalefeti ile tanınmış ve Ulusal Kitap Ödülü dahil olmak üzere çok sayıda ödüle layık görülmüştü.

1950'li yıllarda 'Edgar Box', 'Katherine Everard' ve 'Cameron Kay' takma adlarıyla çeşitli kurgu kitapları da yayımlayan Vidal, tiyatro, sinema ve televizyon için de birçok senaryoya imza attı.  Yazar, Hollywood'daki eşcinsellerle ilgili bir belgeselin yanı sıra 'Gattaca', 'With Honors' ve 'Bob Roberts' adlı filmlerde de rol aldı. 1960'lı yıllarda siyasetle ilgilenmeye başlayan Vidal, Demokratik Parti'den Kongre'ye aday oldu ancak Roosevelt'in desteğine karşın kaybetti.
24 roman yazan Vidal'ın Türkçe'ye çevrilen eserleri arasında İmparatorluk, Kent ve Tuz, Düello Gayri Resmi Amerikan Tarihi 1, Yaratılış, İmparator Julian, Myra ve Ben Cyrus, Zerdüşt'ün Torunu bulunuyor.
Diğer yazarlara hakaret derecesine varan eleştiriler yönelten Vidal, İngilizce'deki en tahilsiz üç sözcüğü "Joyce Carol Oates" (kendisi gibi Ulusal Kitap Ödülü kazanmış ünlü bir yazar) ve en yerinde üç sözcüğü ise "Ben, sana demiştim" olarak sıralamıştı.

Montaigne'nin bilgeliğine, Italo Calvino'nun imgelemine, Henry James ile Edith Wharton'un iç görüsüne duyduğu hayranlığı her fırsatta dile getiren Vidal'in eserleri birçok dile çevrildi.
"İmparatorluk", "Kent ve Tuz", "Düello Gayri Resmi Amerikan Tarihi 1", "Lincoln Gayri Resmi Amerikan Tarihi 2", "1876 Gayri Resmi Amerikan Tarihi 3", "Golgota'dan Canlı Yayın Yeniden Yazılan İncil", "Yaratılış", "İmparator Julian", "Myra" ve "Ben Cyrus, Zerdüşt'ün Torunu", Vidal'in Türkçe'ye çevrilen eserlerinden birkaçıdır.

2012 yılının ilk agustosunda zatürreden vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.


© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024