Manisa ilindeki Spil dağı milli parkında bir yayla ...

Atalan,
Atalan yaylası,

Atalanı yaylası.
Sultan yaylası, 

Spil Dağı Milli Parkı yerleşim ve gelişim bölgesi olan 1250 m yüksekliğindeki Atalanı Yaylası'na ise Manisa'dan 24 km, İzmir-Ankara karayolunun 36. km'sindeki Sütçüler kavşağından ise 17 km'lik bir yolla ulaşılmaktadır. Spil Dağında ayrıca  bir çok mağaralar da bulunmaktadır.



 Zirveye yakın "Atalanı" mevkiinin adı, Osmanlı Devleti döneminden beri devam eden bir uygulama ile, bölgedeki atların mevsimlik olarak veya ihtiyarlamaları nedeniyle burada yılkıya bırakılmasından kaynaklanmaktadır. 

Manisa'dan Spil Dağı'na çıkarken 800 metre mesafede bulunan seyir yerinde Sultan Yaylası bulunur. Buradan Manisa'nın kuşbakışı manzarasını, daha ileride yine yol üzerinde bulunan seyir noktasından İzmir Körfezi'ni, hava açık ise Poyrazoğlu Tepesi civarından Yunt Dağları ile Aliağa Körfezi'ni görmek mümkündür.

Manisa' nın en güzel yerlerinde şehzade otağları kurulurmuş. Spil Dağı'na çıkarken sağa ayrılan bir yolla ulaşılan bu yaylaya Sultan Yaylası denir. Bu isim Osmanlı döneminde kentte hüküm süren şehzadeler ile yakınlarının, yılın bir kısmını burada geçirmeleri nedeniyle verilmiştir. Manisa'ya 14 km mesafededir. Burası kiraz bahçeleri, çam ağaçları, soğuk suyu ve serin havası ile kente yakın piknik yapılabilecek alanlardan biridir.

Manisa,
Ege Bölgesi'nde yer alan Manisa İli'nin yüzölçümü 13.810 km 2 'dir. Yükselti ise 43 m. ile 750 m. arasında değişmektedir. İl Merkezinden doğuya gidildikçe yükselti artmaktadır. İdari bakımdan doğudan Uşak ve Kütahya, kuzeyden Balıkesir, güneyden Aydın, güneydoğudan Denizli, güneybatı ve batıdan İzmir İlleriyle çevrilidir.

İl dağlarla çevrilidir; batıda Yunt Dağı ve Yamanlar Dağı, güneyde Bozdağlar, kuzey ve doğuda ise Simav Dağlarıyla. Ayrıca Spil Dağı Millî Parkı bu il sınırları içindedir. Kula ilçesi çevresi ise eski bir yanardağ bölgesidir ve bölgede peri bacalarına rastlanır. Bölge yerel belediyenin girişimleriyle jeoparka dönüştürülüyor.

İlinin başlıca akarsuları kollarıyla birlikte Gediz Nehri ve Bakırçaydır. Ege bölgesinin önemli doğal iki gölünden biri olan Marmara Gölü, bu ildedir. Demirköprü Barajı ise sadece ildeki değil, tüm Bölgedeki önemli barajlardandır. Diğer barajlar ise Afşar Barajı ve Sevişler Barajıdır.

Spil dağı, Manisa Merkez ilçenin hemen güneyinde, Manisa'dan 24 km, İzmir'den ise, Ankara İzmir yolu Sütçüler kavşağı üzerinden 17 km'lik bir yolla ulaşılabilen Spil Dağı, 1969 yılında milli park ilan edilmiştir. Spil Dağının dört bir yanında, derin vadiler içinde dere yatakları uzanır.  Bunlardan, Çaybaşı Deresi, 600 m yükseklikteki Sülüklügöl(dolin gölü), Paşa İni'dir.



Manisa ilinin ilçeleri;
Ahmetli, Akhisar, Alaşehir,
Demirci,
Gölmarmara,
Gördes,
Kırkağaç,
Köprübaşı,
Kula.
Manisa (merkez),  
Salihli, Sarıgöl,
Saruhanlı, Selendi, Soma,
Turgutlu

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024