Çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinlik, olimpiyat oyunları ...


Paralimpik Oyunları, (Paralympic) 
Engelli Olimpiyat oyunları, 
Çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinlik, olimpiyat oyunları.
Paralympic kelimesi, İngilizce, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. 

İlk Paralimpik oyunlar 1960 Roma Olimpiyatlarından sonra yapılmıştır. Bundan sonra Engelli Olimpiyat oyunları, hep iki hafta sonra Olimpiyatların yapıldığı ülkede yapılmakta ve iki hafta içinde tamamlanmaktadır.


Paralimpik oyunlarında yer alan spor dalları şunlardır.;
Yaz oyunları;
Atletizm, Tekerlekli Sandalye Rugby, Atıcılık,  Yelkencilik, Binicilik, Bisiklet, Boccia, Çim Bowling, Eskrim, Futbol Goalball, Halter, Judo, Masa tenisi, Okçuluk,  Basketbol, Tekerlekli Sandalye Basketbol, Tenis, Voleybol(oturarak ve ayakta), Yüzme.
Kış oyunları;
Alp kayağı, Buz hokeyi, Kuzey kayağı, Buz kızağı hız yarışı, Biatlon.

Kore’de Akıl, Beden ve Ruh (Mind Body, Spirit ) olarak tanımlanan Tea-Geuk amblemi Paralimpik oyunların logosu olarak önceleri kullanılmıştır. Ancak Three Agitos diye isimlendirilen yeni logo 2003 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Bu sembol kırmızı, mavi ve yeşil renkten oluşan üç element’i temsil eden logodur. Latince Agito denen ve anlamı "hareket" olan şekil ile belirlenmiş hareketin ruhu anlamında üç şekildir.

Vücudunun bir kısmını yada bir uzvunu kaybetmiş olanlar (Amputeler), serebral palsi, travmatik beyin hasarı, felç veya benzeri engelli kas kontrolü, denge ve koordinasyonu etkileyen rahatsızlığı olanlar, zihinsel engeli olanlar, tekerlekli sandalye kullanan engelliler, görme engelliler,  les autres ve multipl skleroz hastaları bu oyunlara katılabilirler.