Güney Amerika' da yerlilerden, nüfusun çoğunluğunu oluşturdukları ülkelerin toplumsal ve siyasal yaşamında belirleyici bir konuma gelmesini savunan hareket ...


İndigenismo,
Indigenismo, Indianismo,  
Bir toplumsal düşünce eğilimi,
Güney Amerika' da yerlilerden, nüfusun çoğunluğunu oluşturdukları ülkelerin toplumsal ve siyasal yaşamında belirleyici bir konuma gelmesini savunan hareket.


Birçok sanatçı ve yazar, 1920 ve 1930 yılında büyüyen işçi sınıfı ve köylü hareketinin etkisi altında kalarak bu hareketi başlatmışlardır. Kızılderililerin yaşamını betimleyen hareket. 


Indigenismo
Latin Amerika fikirler ve hareketler çeşitli setleri atanmış bir terimdir. Bazı çağdaş kullanımlarında, ulusal düzeyde reformlar veya bölge çapında işbirlikleri yoluylaHer iki durumda da, indigenismo bu tip yerli halkı istiyor olsun, Amerika Yerli halklar için daha fazla sosyal ve siyasi içerme peşinde anlamına gelir kültürel ve dilsel farklılıklar, yerli haklarını savunmak, tanınması ve sömürgeci ve cumhuriyetçi devletlerin geçmişte yanlış davranış için bazı durumlarda tazminat talepleri olmuştur.



Terimin ikinci kullanımı ise, daha yaygın ve daha fazla tarihsel derinliğe sahiptir. Başlangıçta, indigenismo 1910-20 devriminin konsolidasyon sonrasında Meksika'da etkili olmuştur. Milliyetçi ideolojinin bir bileşeni oldu. Bu "indigenismo" yani yerli kültürel mirasın bazı yönlerini överek, ama öncelikle geçmişin bir kalıntısı olarak Meksikalı milletin büyük ulusal anlatı içinde Avrupa ve Amerindian "rasemik karışım" indigenismo ürünüdür. İndigeneity bir hayali, folklorized şekil için nostalji ifadesiydi. Lázaro Cárdenas (1934-1940), nadiren modern Meksika toplumu içinde asimile hedef olan çağdaş yerli halk, taşınır indigeneity bu değerli kılma cumhurbaşkanlığının olası istisna ile. Indigenista politikalarının yazarları yerli halkı korumak ve rahatlatmak için arayan olarak görüyorlardı rağmen, kendi çabaları devrim öncesi geçmişin açıkça ırkçı zorla asimilasyon ile temiz bir mola yapmak değildi.

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024