Dicle ve Fırat nehirlerinin en lezzetli beyaz etli balığı ...

Şabut balığı,
Lat. Barbus grypus,  

Dicle ve Fırat nehirlerinin en lezzetli balığıdır. 
Büyük pullarla örtülü, iki çift bıyığı bulunan, kuyruk yüzgeci çatallı, eti beyaz, 25-50 cm. uzunluğunda bir tatlı su balığıdır. Ortalama 30 cm. uzunluğundadır.
Kuyruk yüzgeci derin çatallı olup, sırtı kahverengi, karnı kirli sarı, vücut yanlardan yassılaşmıştır. Balığın  rengi yanlarda esmer, kahverengi olup, anal ve kuyruk yüzgeçleri koyu, diğer yüzgeçleri açık renklidir. Nisan ve Mayıs aylarında ürer. Şabut balığı ot sazanına benzer ama bir alakası yoktur. Dicle ve Fırat nehirlerinin kenarında avlanılır. Bu balık iri ve eti çok lezzetlidir. 

Hasankeyf' e gittiğinizde mutlaka Dicle kıyısında bu balığın tadına mutlaka bakın. Salata ile müthiş gidiyor.  

Şabut balığı (Barbus grypus) ve Barbus esocinus (Bıyıklı Balık) Sazangiller (Cyprinidae) familyasından balıklardır. Güneydoğu Anadoluda, kar suyu toplayan Dicle ve Fırat gibi büyük nehirlerde yaşar. Çok eski zamanlardan beri var olan şaput balığı Zeugma mozaiklerinide süslemiştir. Şaput balığı eklem bacaklı ve kabuklu hayvanlarla, küçük balıklarla, bitki ve kökleri ile beslenir. Uzatma ağları ve olta ile yakalanır. Urfa yöresinde bu balığa "Fıratın Şahı" denmektedir. 

Barbus esocinus (Bıyıklı Balık); Kemikli balıklardan, sazangiller (Cyprinidae) familyasından, boyu 80 cm' den fazla olabilen, eti nispeten lezzetli, ekonomik önemi olan bir tür balık.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024