Mal ya da hizmet karşılığı yapılan ticaret ...

Barter, (Takas)
Takas,
Değiş-Tokuş,

Para kullanmadan mal değişimiyle yapılan ticaret. 
Barter kelimesi İngilizce kaynaklı olup, takas (değiş-tokuş) anlamına gelmektedir.  

Barter kelimesi, mal yada ürünlerin ekonomik değer taşıyan başka nesneler ile değiştirilerek alışı ve/veya satışı anlamında kullanılmaktadır. İnsanlar eskiden malların takas edilmesi yoluyla ticaret yapmaktaydı. Buna takas yöntemi deniyor. Daha doğrusu mal ve hizmetler birbiri karşılığında değiş tokuş edilirdi. Günümüzde ise bu değiş-tokuşa uluslararası ticaret dilinde mal takası anlamındadır. Paranın kullanımı ile birlikte barter ticareti direkt mal takası şeklinden, indirekt mal takası şekline dönüşmüştür. 

Günümüzde artık para, para yerine geçen eşyalardan sonra finans dünyasına kredi kartları, banka otomatları, kıymetli kağıt fonları, leasing, faktoring gibi yeni sistemler girmiştir. Tabi tüm bu uygulamalar maliyeti artırdığından fiyat artışları başlamıştır. 
Barter iki ürün arasındaki değişimi ifade eder. Bir firmanın satın aldığı mal, ürün ve hizmetin bedelini ürettiği, elindeki mal veya hizmetle geri ödemesidir. 

Para dolaşımı olmadan yapılan, mal ve hizmete karşılık, ihtiyaç duyulan mal, ürün, eşya, hizmet satın alınmasıdır.

Günümüzde Barter uygulamasında en çok kullanılan üç yöntem şunlardır: 
  • Barter Exchange,
  • Toptan Barter,
  • Uluslararası Barter,


© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024