Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'nin askeri bir birimi.


Evzon,
Efsun,
Evzon askerleri,
Atina Parlementosu önünde saat başı Evzon askerleri tarafından yapılan alışıla gelmiş tören çok ilginçtir. Bu tören esnasında Osmanlı İmparatorluğunun Yunanistan üzerindeki 400 yıllık hakimiyetini unutmamak için mini eteklerinde 400 pli kıvrımı bulunan Fustanella denilen giysileri ve tüylü, püsküllü ayakkabıları olan Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'nin bir askerî birimidir. Askerlerin etek ve ayakkabılarının dışında belirtmek gereken klasik giysileri; siyah püsküllü garnizon takkesi, plili yün etek, fanila, siyah püsküllü çorap bağı-diz bağı, daracık külotlu çorapları, jartiyer ve siyah ponponlu kırmızı deri ayakkabı ile deri kuşak ve süngülü M1 Garand yarı otomatik tüfekleri ile nöbet tutarlar. Evzonlar "efsun" ismiyle de bilinir ve bugün ağırlıklı olarak tören kıtası görevi yaparlar.

Yunanca; Eliniki, Elada, Ellas adları ile bilinen Yunanistan'ın tarihinde önemi büyük olan Parlamento binası önündeki bahçede “Meçhul asker anıtı” önünde 100 yıldan beri Evzon askerleri nöbet tutmaktadır. Meçhul Asker Anıtı'nın üzerinde ünlü Atinalı Komutan Perikles'in şu sözleri vardır.; " Demokrasi ve vatan için ölenlerin mezarı bütün Dünyadır." Anıtın sağında ve solunda uzanan duvarın üzerinde de Yunan tarihindeki büyük savaşları simgeleyen bronz şiltler sıra halinde sergilenmektedir. Anıtın sağındaki ilk şildin üzerinde ‘Afyonkarahisar-Sakarya’ yazıyor. Yunanistan' ın Osmanlının son demlerinde Anadolu'ya çıkıp, bozguna uğrayarak geri gelemeyenlerin anısına yapılmıştır.

Tarihimizde Evzon askerleri;
Donanmaların himayesinde 15 Mayıs 1919 yılında İngiliz, Fransız, İtalyan deniz kuvvetleri kendi konsolosluklarını ve vatandaşlarını koruma bahanesiyle karaya birlikler çıkardılar. Bu birlikler içerisinde Albay Nikolas Zafirios/Saphiriotis tarafından yönetilen Larissa Tümeni, Pasaport’ta, Kramer Oteli önüne Evzon Alayı karaya çıkarak İzmir'i işgal etmeye başladılar. Evzon taburları, Rumlarla beraber Konak Meydanında işgal esnasında yürürken bayrak taşıyan bir Evzon askeri Osman Nevres ya da herkes tarafından bilinen adıyla “Hasan Tahsin” tarafından atılan bir kurşunla öldürüldü. Bunun üzerine Yunan askerleri etrafa ateş açarak asker ve sivil ayırt etmeksizin kıyım yapmıştır. Başbakan Venizelos bütün İzmir ve civarını işgal ederek herkese  eziyet ve kıyım yaparak  katliam yapmışlardır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024