Dünyanın en ünlü XX. ve XXI. yüzyılın İsrailli-Amerikalı keman virtüözü ...

Itzhak Perlman,
İsrailli-Amerikalı kemancı,
Orkestra şefi,
Ustalık sınıfı eğitmeni, öğretmeni.
İsrail'de doğup Amerikada yaşayan ünlü Keman virtüözü,

1945 yılında İsrail, Tel Aviv’de doğdu. Radyo aracılığıyla klasik müzik ve kemana olan alakası başladı. Kemancı dört yaşında çocuk felci geçirdi ve bacaklarını kaybetti. İyi bir düzelme göstererek koltuk değnekleri ile yürümektedir. 

Beş yaşındayken keman öğrenmeye başladı. İlk konserini on yaşında İsrail'de orkestra eşliğinde verdi. Bu sırada Amerika Birleşik Devletlerinde kazandığı bir burs sayesinde New York, Juilliard Müzik Okulunda öğrenime başladı ve bitirdi. 1963 yılında ABD'de, Camegie Hall salonunda konser vererek ünlendi. ABD ve Avrupada bir çok orkestra ile konser veren sanatçı çeşitli okullarda da dersler vermiştir. 

Dünyanın en önemli müzik otoritelerince 20. ve 21. yüzyılın en üstün keman virtüözü olarak seçilmiştir. Itzhak Perlman, En İyi Oda Müziği, Enstrümantal Solosu, Klasik albüm gibi toplamda 5 ayrı dalda Grammy Ödülüne sahip olmuştur. Esas olarak Schindler'in Listesi filminin müziği ile tanınmıştır. ABD özgürlük madalyası (Medal of Liberty), ABD Sanatlar ulusal madalyası (National Medal of Arts) sahibi olan ödüllü kemancı halen eşiyle birlikte New York’ta yaşamaktadır. Beş çocuk sahibi olan sanatçının Fahri / Onursal derecelerde bir çok Üniversite (Harvaed, Yale gibi)  tarafından verilen doktora ödülleri vardır.

Ülkemizde de konserler veren Kemancının, eserlerini 20 milyon dolar değerindeki, 1714 yapımı antik Soil Stradivarius kemanıyla çalması ise ayrı bir özelliği olup bir ayrıcalıktır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024