İsviçreli tüm zamanların en ünlü psikologlarından birisi ..


Hermann Rorschach, (1884-1921)
8 Kasım 1884 yılında İsviçre'nin Zürih kentinde doğan Hermann Rorschach, çocukluğunu ve gençliğini burada geçirdi. Rorschach'ın resimlere karşı merakı bir resim öğretmeni olan babasından dolayıdır. Geleneksel boyamalar yaparken herkesin farklı bir tarz ve boyama yapması dikkatini çekmiş ve Rorschach inkblot testini bulmasını sağlamıştır. Rorschach testi (Rorschach mürekkep lekesi testi, Rorschach tekniği, mürekkep lekesi testi olarak da bilinir), deneklerin algılarını mürekkep lekelerini kullanarak analiz eden psikolojik bir testtir.

1909 yılında Zürih tıp fakültesini bitirdi. Zürih, Nürnberg ve Berlin'de çalıştı. Hermann Rorschach Rus asıllı Olga Stempelin ile evlenerek Rusya'ya yerleşti. Bir oğlu ve bir kızı olan Rorschach, seçkin psikiyatrist olan Eugen Bleuler ile beraber çalıştı. 1914 yılında bölgesel bir psikiyatri hastanenin müdür yardımcısı olan Rorschach, tekrar Zürih'e döner. 1921 yılında Psychodiagnostik inkblot testi temelini oluşturan bir kitap yazdı. Kitabını yazdıktan bir yıl sonra 37 yaşında doğal nedenlerle öldü. Ölümünden sonra yazdığı kitabı ve  kişilik testi adeta psikologların el kitabı oldu.

Rorschach testi, daha önce denenmemiş bir psikolojik testtir. Test uygulanan kişinin yorumlarına göre kişinin psikolojik sağlığı analiz ediliyor. Mürekkep lekelerinin herhangi bir şekli yok, yani kalıp cevaplar vermek gerekmiyor bu teste. Kişi kendi içsel dinamiklerine göre mürekkep desenlerini inceliyor ve cevaplıyor. Mesela kişi, burada bir katil var, minik bir kızı kovalıyor şeklinde olumsuzluk içeren yorumlar yaparsa o kişinin şiddete yatkınlığı sonucuna ulaşılıyor. 
Rorschach testi 1960' lı yıllarda en yaygın kullanılan projektif testtir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024