Kuzey Namibya'da yaşayan kırmızı kadınlar kabilesi olarak bilinen etnik bir grup ...

Himbalar,
Kuzey Namibya'da Kunene yöresinde yaşayan etnik bir grup. 20.000-50.000 nüfuslu olan bu grup kırmızı kadınlar kabilesi olarak da anılır. Çıplak kadınlar kabilesi olarak da bilinen bu ilkel toplulukta kadınların kırmızı görünmesinin ilginç bir sebebi var. Kadınlar ciltlerini korumak ve süslenmek için otjite denilen bir yağ sürerler. Vücutlarını kırmızı renge boyayan bu yağ süs olarak da kullanılır. 

Himbalar yarı-göçebe bir kabile olup güne erken başlarlar. Kadınlar süsleri olan otjizelerini sürdükten sonra günlük yemek işleri ile uğraşırlar. 

Bu kabilenin erkekleri sığırları otlatmaktır. Yani çobanlıktır. Genç erkekler hayvanların karnını doyurmakla ilgilenirken kadın ve çocuklar yaşlılarla birlikte günlük işlerle ilgilenirler.

Himba kabilesinin evleri kubbe çatılı,  çamur ve gübre sıvalı ve fidanlarla bağlayarak inşaa etmişlerdir. Himba kabilesinin başkaca en önemli özelliği ise okuruwo denilen kutsal ateştir. Bu ateş sürekli yanıyor durumda  tutulur.Tanrı Mukuru ile köylüler arasında arabulucu olarak görülür.

Himba kadınları süslenmek için yaptıkları bir makyajları vardır. Bu makyaj malzemesine otjite denir ve keçi yağı, otlar ve kırmızı boyadan oluşuyor. Bazen aromatik kokulu olan bu hamur yağ ve kırmızı hardal sarısından oluşur. Kadınların tenlerinin kırmızıya dönmesine sebep olan bu karışım, onları güneşten koruyor. Başka önemli etkisi ise sinekleri uzak tutmasıdır. Kadınlar bunları vücutlarına hatta saçlarına da sürüyorlar. Bazıları güneşten kadınların cildini korumak, ya da sinekleri kovmak için olduğunu iddia ile bu uygulamanın kökeni hakkında çok fazla spekülasyon yapılmıştır. Ama erkekler için otjize geçerli değildir.

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024