Fosilleşmiş dışkı ...

Koprolit,
Coprolite.
Fosilleşmiş dışkı.
Fosilleşmiş dışkıların bilimsel adıdır.
Koprolit, Yunanca kelime anlamı dışkı olan  kopros ve kelime anlamı olan taş olan Lithos kelimelerinden türetilmiştir. İlk koproliti İngiliz paleontolog Mary Anning 12 yaşında keşfetmiştir.
Bu fosillerin büyüklüğü pirinç tanesinden tavuk yumurtasına kadar değişir. Dışkı kütlesi aşırı su kaybı ve kalsiyum tuzlarının birikmesi sonucunda  katı radyo opak taşlara dönüşür. 

Genellikle farklı hayvan gruplarına ait taşlaşmış hayvan dışkısıdır. Fosiller incelendiğinde çeşitli bilgiler elde edilir. Organizmanın sadece izleri olduğu,  fosil olarak bulunduğundan dinozorların yediği gıda türü belirlenir. Bazı katmanlar karakteristik bir görünüme sahip olduğundan fosillerin izinden hangi tür bir hayvannın hangi zamanda ve hangi bölgede yaşamış olduğu bulgusuna erişilebilir. Bu konuda ilk çalışmaları  Papaz Buckland yaparak Jeoloji bilimine çok katkıda bulunmuştur. 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024