Adını, bu hayvanları tarif eden ilk batılı gözlemciden alan Spheniscus cinsinden bir penguen türü ...






























Humboldt,
Humboldt Penguen.

Humboldt Pengueni, 
Spheniscus Humboldti.

Penguengiller familyasının Spheniscus cinsinden bir penguen türü. Bu penguenleri ilk defa batılı gözlemci Alexander von Humboldt tarafından XVIII. yüzyılda tarif etmiş ve humboldt adını vermiştir. Aynı bölgede bulunan akıntıya da yine aynı adı vermiştir. 

Küçük koloniler halinde ortalama 25 yıl yaşayabilen bu penguenlerin boyları 50-70 cm. ve ağırlığı 3-5 kg olup Güney Amerika' nın batı sahillerinde, Şili ve Peru'da anakara ya da ada sahillerinde yaşarlar. Bu penguenlerin yüzlerinde, ayaklarında ve kanatlarının altında pembe lekeler vardır. 

Humboldt penguenleri yaşamlarını tek bir eşle geçirir. Kanatları olsa da uçamazlar. Ama suyun içinde saatte 50 km. hıza ulaşabilirler. Gözlerinde bulunan ikinci bir şeffaf göz kapağı suyun içinde görmelerini sağlar. Yer altına, mağaralara veya kayalar arasındaki yarıklara yuva kurarlar ve sığ sularda yaşarlar. Küçük balıkları (ançüez, hamsi, sardalya), kabuklular ile beslenirler. 

Penguenin gövdesinin üst kısmı siyahımsı gridir. Düzensiz gri beneklerin olduğu alt kısım beyazdır. Göğsünde, nal şeklinde bir bant ve başından geçen beyaz bir şerit, karakteristik özelliğidir.

Emaar Akvaryum & Sualtı Hayvanat Bahçesinde bu penguenleri görebilirsiniz.