Bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı ...

Makarios,
Makaryos,

Doğum Tarihi ve yeri, 13 Ağustos 1913 Panagia, Baf, Kıbrıs
Ölüm Tarihi ve yeri,    03 Ağustos 1977 Lefkoşa, Kıbrıs
III. Makarios,
Başpiskopos,  

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu,
Mihail Hristodulu Muskos,
Yunanca, Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος,
1. Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (1960 - 1974)
Bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı. 
II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kıbrıs'ın Yunanistan ile birleşmesi amacıyla başlatılan Enosis hareketinin önderleri arasında yer almıştır.

Makaryos yoksul bir çiftçinin oğlu olarak Atina Üniversitesinde, daha sonra da Boston Üniversitesi İlahiyat Okulunda öğrenim gördü. 1946 yılında papazlığa atandı. 1948 yılında Kition (Larnaka) piskoposu oldu. 1949 yılında Atina’ya ziyaret ederek Yunanistan Kralı ve Başbakanı ile görüştü. 1950 yılında yapılan halk oylaması (plebisit) sonucunda Rum Toplumu, Makarios’u Başpiskoposluğa seçti1953 yılında, İngilizlere karşı bayrak açtı. Kıbrıs’a kendi kaderini belirleme hakkı verilmesi için faaliyetlerde bulundu. 

Makariyos 13 Aralık 1959 yılında bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanlığına seçildi. Yardımcılığına ise Türk toplumundan Fazıl Küçük getirildi. 1963 yılında Türklere yönelik saldırılar, iki toplum arasındaki çatışmalar artı. 

1968 yılının Şubat ayında ikinci kez yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Anlaşmazlıklara son vermek için başlayan toplumlar arası görüşmeler çıkmaza girdi. 

1973 yılında tek aday olarak girdiği seçimlerde üçüncü kez cumhurbaşkanlığına seçildi.

1974 yılındaki Nikos Sampson’un yaptığı askeri darbeden birkaç gün sonra, Birleşmiş Milletler genel kurulunda yaptığı konuşmada, Kıbrıs'taki darbeyi Yunan cuntasının yaptığını, garantör ülkeler olan Türkiye ve İngiltere'nin adaya müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Kıbrıs'a askeri bir müdahalede bulunarak adanın kuzeyinde ayrı bir Türk devletinin kurulmasını sağladı. Yunanistan'daki askeri cuntanın düşmesinden sonra 1974 yılının sonunda Kıbrıs'a döndü. 

Makarios 1977 yılında bir kalp krizi sonucu Lefkoşa’da öldü. 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024