Cep telefonu yoluyla iletişimden kopmaktan aşırı korkmak ..

Nomofobi, 
Cambridge Sözlüğü'ne göre 2018 yılının sözcüğü: Nomofobi (Nomophobia). 
Cep telefonundan mahrum olma korkusu.
Modern çağın sendromu olan bu rahatsızlık, akıllı telefonların yanı sıra sosyal medya mecralarının popülerliği ile artmaya başladı. Telefon olmadan iletişim kuramayan kişiler psikolojik bunalıma giriyor. İngilizce'de, no mobile phobia sözcüklerinin bir araya gelişiyle tanımlanan korkudur.
Nomofobi, cep telefonu yoluyla iletişimden kopmaktan aşırı korkmak. Bu durum panik atak, kalp hızının artması, titreme,  nefes darlığı, baş dönmesi, terleme, göğüs ağrısı ve bulantı gibi fiziksel yan etkilerle görülür.

Teknoloji geliştikçe hayat şekli de güncelleniyor. Özellikle çocuk ve gençler için bu durum zorunlu olarak gerekli oluyor ve teknoloji bağımlılığı gibi olumsuzluk sonuçlar doğuruyor.
Hatta bir çok kaza, sakat kalma ve hatta ölümle biten yaşamlara kadar uzanıyor. Hepimizin bildiği ve gördüğü pek çok örnek verebiliriz. Cep telefonuna ulaşma ve ulaşılabilir durumda olma isteği özellikle akıllı telefonların baş tacı edilmesine neden oluyor. Böylece  telefonsuz kalmaktan, telefonla iletişim kuramama nedeniyle kişiler psikolojik bunalıma giriyor. 

Uzmanlara göre bu sendrom, başparmak nesli denilen gençlerde daha çok rastlanıyor.

Belirtiler:
Telefondan uzakta olunan zamanlarda eksik, hissetmek ve boşluk duymak.
Telefonu takıntılı biçimde sürekli olarak kontrol etmek.
Telefonun şarjı bittiğinde çaresiz hissetmek.
Telefonunu kaybetmek veya unutmak korkusu.
Kapsama alanı dışına çıkmamak.

Nomofobiden kurtulmak için uygulanabilecek basit yöntemler şunlar olabilir;
Teknoloji detoksu yapın. Telefonu evde bırakın. Bazı saatlerde veya günlerde kullanmayın. Önce çok zor gelebilir. Ancak bunun bir konfor olduğunu keşfedeceksiniz. Böylece iletişimde insanların duygularını anlayabilirsiniz.  Hisleri  fark edebilirsiniz. Teknoloji size değil, siz ona hükmedin. Ara sıra hayatınızdan teknolojiyi çıkarın. Nomofobiye yakalanmamak için bu yöntemleri uygulayın. Esas olan çocuklara, gençlere bu şekilde yöntemler uygulamaları şiddetle önerilmelidir.

Bu fobinin giderilmesi için öncelikle kişinin bunu bir sorun olarak kabul etmesi gerekiyor. 

Bağımlılık neye olursa olsun bağımlıktır. Telefonlar önemlidir ama asla gerçek ilişkilerin yerini tutmaz. Bu konuda ruh sağlığı uzmanlarından yardım alınabilir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024