Hamilelikte düşüklere, ölü ya da sakat doğumlara neden olabilen ve genelde kedilerden bulaştığına inanılan bir enfeksiyon ...

Toksoplazmozis,
Toksoplazmozis Toxoplasma gondii,
Toxoplasma gondii.
Kedilerin dışkılarında yaygın olarak bulunan parazitlerden biri Toksoplazma gondii’dir. 

Toksoplazmozis hamilelikte düşüklere, ölü ya da sakat doğumlara neden olmaktadır. Toxoplasma gondii adı verilen parazitin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu parazit ilk kez 1908 yılında Afrikada gondi adı verilen bir tür kemirgende saptanmıştır. 
Kedilerin dışkılarında yaygın olarak bulunan parazitlerden birisidir. Kedileri bu parazitten koruyacak bir aşısı yoktur. 


Toksoplazma gondii ile ilgili yapılan araştırmalarda özellikle hamile kadınlar için düşüklere ve fetüste sinir sistemi hasarlarına neden olabilmektedir. Ayrıca toksoplazma paraziti kanser, parkinson, epilepsi gibi hastalıklara yakalanma riskini de artırabilir.

Parazitin çoğalması kedigillerin bağırsaklarında gerçekleşir. Kediler dışkılarıyla spor oluşturmamış bu ookistleri dışarı atarlar. Kedinin kılı ile dahi bulaşabilen bu parazit insan vücuduna girdikten sonra akut dönemde birçok hücrenin içine girer ve hücre içinde çoğalır. Özellikle kas, karaciğer, dalak, lenf nodları ve merkezi sinir sistemini ve organları etkiler. Parazit, sıcak ya da soğuk her ortamda yaşayabilen bir canlıdır.

Çiğ ya da az pişmiş yenen etlerden ya da kedi besleyenlerde bakımı esnasında kedinin dışkısından insana bulaşan toksoplazma, gebelik esnasında enfeksiyon oluşmasına ve bu enfeksiyonun doğmamış bebeğe bulaşmasına neden olabilir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024