Yabani havuç ...

Keşür,
Keşir,
Kişür, 
Yabani Havuç,
Bilimsel adı, Daucus carota.
Havuç, Yeregeçen.
Pastinaca sativa, 
Arapça,  هاوچ‏
İng. carrot
Fr. carottes
Alm. Möhren
Rusça, морковь



Havuç kelimesi Farsça, Heviç kelimesinden dilimize geçmiştir. 

Havuç, maydanozgillerden, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu kültür bitkisidir. Bu bitkinin yenilen etli köküne verilen ad. Yerli havuç, Daucus Carota bir alt türündendir.

Avrupa ve güneybatı Asya'nın ılıman bölgelerinde yetişiyor. Kuzey Amerika ve Avustralya'ya özgü olup apiaceae familyasından beyaz çiçekli bir bitkidir. Yabani havuç, kuş yuvası, piskoposun özü, Kraliçe Anne'nin özü adları ile de biliniyor.

Yabani havuç, keşür maydanozgiller (Apiaceae) familyasından havuç ile akraba olan, etli kökü bir sebzedir. Havucu andırır ancak  açık renklidir. Daha kuvvetli bir tadı vardır. Sonbaharın başından ilkbaharın sonuna kadar tüketilir. 

Ülkemizin güneyinde yetişen yemeği, tatlısı, salatası yapılan mor havuca da yöresel olarak keşür, keşir, kişir denmektedir. Çukurova yöresinin sevilen içeceği şalgam bu mor havuçtan yapılmaktadır. Yabani havuç, keşür, havuç ve maydanoz gibi iki besleyici bitkinin ortak ürünü olan bir sebzedir. Keşürün kavurması ve turşusu çok güzeldir. 

Eminim, denemediğiniz farklı bir lezzet. Keşür kavurması;
Soğan bir tavada kavrulur. Beraberinde kavrulmuş kıyma, tuz, pul biber, karabiber eklenerek karıştırılır. Piştikten sonra üzerine keşür doğranıp kavrulmaya devam edilir. Son olarak başka bir tavada yağda pişirilmiş yumurta eklenir ve karıştırılarak afiyetle yenir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024