İstenilen sözcüğü anımsayamama durumu. ..

Letolojika,
Lethologica,
Neuropsychology, 

Nesne veya kişi adlarını anımsama yeteneğinin geçici kaybı.
İstenilen sözcüğü anımsayamama durumu. 

Nöropsikoloji'de, özel isimleri geçici olarak hatırlayamama durumuna Letolojika denir. Dilinizin ucuna gelip de bir türlü hatırlayamadığımız kelimelerin bilimsel adıdır,  Letolojika.



Popüler bir bilim kitabına göre kadınlar günde ortalama 20 bin kelime kullanıyor. Erkeklerin konuştuğu kelime sayısı ise 7 bin kelime. 

Beyin ve hafızayla ilgili birçok terim gibi letolojika kelimesi de Yunanca kökenlidir. Lethe unutkanlık, logos ise kelime anlamına gelir. Yunan mitolojisinde Lethe ayrıca ölü ruhlarının dünyadaki anılarını unutmak için içtiği öteki dünyanın beş nehrinden birinin adıdır. Lethe, Yunan Mitolojisi'nde insanların hafızasını temizlediğine inanılan unutkanlık nehrinin adıdır. Bu nehrin suyundan içen ölülerin dünyaya ait fani hayatlarında yaşadıkları bütün acıları unuttuğuna inanılır. 

Bu kelime XX. yüzyıl başlarında Psikoterapist Carl Jung tarafından kullanılmış. 1915 yılında Amerikan Resimli Tıp Sözlüğü ile yayılmış.  Letolojika kelimesi asıl kelimeyi hatırlayamama hali olarak tarif edilmiştir. 

Beyin hafızasının işleyişi çok ilginçtir. Yeni bilgileri hatırlamak için önemli olan onlarla ne kadar bağlantı oluşturmuş olmanızdır. Hatırlayamadığımız bu kelimelere pasif kelime deniyor. Kişi, yer isimleri gibi fazla kullanmadığımız kelimeleri unuturuz.

Letolojika, hem kelimeyi unutmuş olduğumuzu hem de hafızamızda bir yerde olduğunu bildiğimizi ifade eder. 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024