“Boşnak böreği” de denen ve kat kat açılmış yufkalar arasına çeşitli harçlar konarak hazırlanan bir börek...


Pita,
Boşnak böreği,
Kat kat açılmış yufkalar arasına çeşitli harçlar konarak hazırlanan bir börek. 
Boşnakların meşhur böreği, Pita.
Boşnak böreği, basit gibi görünse de, el mahareti isteyen bir börektir.
Kız yetiştiren annelerin miras gibi kızlarına öğrettiği  bir börektir pita. Kayınvalidelerin gelinlerinde aradıkları beklentidir. Bu böreği kızlar ve gelinler iyi yapmak zorundadırlar.


Yugoslavya' da Perşembe ve Pazar geceleri özellikle Pita yenir. Türkiye' de yaşayan Boşnaklar, Perşembe akşamları özellikle pita yerler.

Müslümanlar'da Cuma gününün arifesi Perşembedir. Pazar ise Hıristiyanlarca kutsaldır. Her iki günde de, Boşnaklarca un ve hamurda bolluk bereket olduğu anlayışından hareketle, bu kutlu günlerin hatırına, bolluk ve bereketin çoğalması dilenir, verilen nimetlere böylesi bir köklü gelenekle bir anlamda şükredilmiş olur.

Bu böreğin harcında geleneksel olarak ıspanak veya pırasa kullanılır. Arnavut ve Boşnaklar arasında pırasalı pita milli bir meseledir.

Kol böreği şeklinde sarılıp ortadan tepsinin sonuna doğru daire şeklinde sarılarak hazırlanır. Buna karşılık patatesli, lor peynirli (ekşimik) veya kabaklı iç harcıyla da yapılmaktadır.

Malzemeler
- Un
- Ilık su
- Tereyağ
-1 Çay bardağı sıvı yağ
-Tuz

İç Harcı İçin
- Ispanak, pırasa, kabak, lor peyniri, patates, kabak ( Arzuya göre biri tercih edilir. )
- 2 büyükbaş soğan
- Tuz
- İsteğe göre karabiber ve kırmızıbiber

Yapılışı;
İç malzemesi olarak pırasa için tarifimizi verelim. 
Ilık su, tereyağ ve tuzu, ortası havuz gibi açılmış unun ortasına yerleştirip, özlendirerek sert olmayan bir hamur elde edilir. 5-6 bezeye bölünen hamur parçaları üzeri bir bezle örtülerek bir saat kadar dinlenmeye alınır. Tereyağ eritilir, içine biraz da sıvı yağ konularak karıştırılır.
Hamur bezelerinden bir tane alınır. Genişçe serilmiş temiz bir sofra bezi yere yayılır.

Bir kaba unu boşaltalım ve hepimizin bildiği gibi orta kısmını kenarlara doğru iterek açalım. Daha sonra tereyağı ve bir bardak ılık su hazırlayarak unun açtığımız orta kısmına dökelim. Sonra kulak memesi kıvamına gelene kadar hamurumuzu yoğurmaya devam edelim. Birkaç parçaya ayırdıktan sonra üstüne bir bez ile örterek bekletelim.

Bir kaba tereyağını eritip birde sıvı yağını üstüne ekleyerek bekleyelim. Daha sonra aldığımız bir hamur parçasını masanın üstüne yassı bir şekilde serelim. Hamur ve erittiğimiz tereyağı yardımıyla el ile geniş yuvarlak bir şekilde açılır.

Ispanakları soğan ile ve baharatlarını ekleyerek kavurup yanımıza alalım. Açtığımız hamura yayarak yerleştirelim. Şimdi işin en maharetli yanı ise bu serili hamuru yarım ay olacak şekilde rulo yaparak açalım. Bu şekilde hazırladığımız hamurlarda da aynı işlemi uygulayalım.

Daha sonra fırın tepsisini yağlayarak rulo şeklinde yaptığımız hamurları elimizde biraz daha uzatarak tepsiye spiral şekilde yerleştirelim. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına boşnak böreğimizi atabiliriz. Ama bilinen uygulama olan yumurta sarısını kesinlikle hamurun üstüne sürmeyiniz.
Afiyet olsun.

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024