"Koklasam saçlarını bir gece ta fecre kadar", "Ruhumda bahar açtı, onun bülbülü semdin" gibi şarkılarıyla tanınan Ermeni asıllı Türk besteci ...


Artaki Candan,
Asıl adı, Artaki, Terziyan,
Candan (Kaanuni Artaki)
(1885 Selanik, Salonica - 1948 İstanbul)
Ermeni asıllı türk şarkı bestecisi ve kanunisi 

 Artaki Candan,

"Koklasam saçlarını bir gece ta fecre kadar", "Ruhumda bahar açtı, onun bülbülü semdin" gibi şarkılarıyla tanınan Ermeni asıllı Türk besteci.

Artaki Candan, Selanik'te 1885 yılında doğdu. Tıbbiyede iki yıl okudu. Okuldan ayrıldı ve Selanikli ud sanatçısı Ahmed Efendinin yanında önce Selanik sonra İstanbul’da, kanun çalmaya başladı. Kemani Tatyos’un grubunda çaldı. Fikret Kutluğ en tanınmış öğrencileri arasındadır.

İstanbul’a gelince şimdiki Taksim bahçesinin içinde, Divan Oteli’nin karşısındaki köşede bulunan Eldorado’da Kemençeci Aleko ile Mısırlı İbrahim Efendi ile beraber çalışmaya başladı. 

Konservatuvar icra heyetinde çalıştı. Sahibinin Sesi-Ustanın sesi plak firmasının türk musiki şefliğini yaptı. 5 Saz eseri dışında 45 şarkısı vardır. Şarkı tarzında yaklaşık 50 parça besteledi. 

Başyapıtlarından arasında: “Koklasam saçlarını bir gece ta fecre kadar”, “Hani ya sen benim neyin döndün sözünden”, “Ruhumda bahar açtı onun bülbülü sensin”.

30 Ocak 1948 tarihinde 63 yaşında mesane kanserinden öldü. Şişli Ermeni mezarlığına gömüldü. Vasiyeti gereğince ölümünün kırkıncı günü mezarı başında son bestelerinden olan bayati makamındaki peşrevi çalındı.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024