Evcil Hayvanlara Çip Taktırma Süresi Kısalıyor

Evcil Hayvanlara Çip Taktırma Süresi Kısalıyor Hayvanların tüm bilgilerine ulaşmayı sağlayan mikroçipler 2022 yılı itibariyle kullanımı zorunlu hale geliyor. Evde beslenebilecek hayvanlar grubunda yer alan köpekler için 2021 yılı sonu, kediler için ise 2022 yılı sonu maksimum süre olarak belirlenmiştir. Eğer bu süre içerisinde hayvan sahipleri evcil hayvan çipi taktırmazsa cezaya tabi olacaktır. Bu ceza tutarı ise döneme göre değişmekte olup ortalama 10 bin lira civarındadır. Hayvan dostlarınız için bu hizmeti alırken isteğe bağlı olarak Demir Sağlık bünyesinde sunulan dijital özel sağlık sigortası ürününü de inceleyebilirsiniz. 


Çip Taktırmanın Avantajları Hayvanlara takılan çip pek çok yönden avantaj sağlar. Özellikle kaybolduklarında kısa süre içerisinde bulunmaları ve aşılarının takibi için önemlidir. Çiplerde evcil hayvanın sahibine ilişkin bilgiler yer alır. Sokağa terk edilme vakalarına da engel olması amaçlanan bu uygulama ile ülkemizde kaç tane evcil hayvan bulunduğunun da tepsi edilmesi mümkün olacaktır. Evcil 

Hayvanlara Çip Ücretli mi?

Evcil hayvana çip taktırmak için ödenmesi gereken tutar gidilecek veteriner kliniğe göre farklılık gösterecektir. Bu tutar 50 liradan başlayıp 200 liraya kadar çıkabilir. Eğer bu tutar ödenmeyip çip taktırmaktan kaçılırsa, ödenecek ceza bedeli çok daha yüksek olacaktır. Çip uygulamasının zorunlu hale gelmesiyle birlikte fiyatlarda değişikliklerin olması beklenmektedir. Hayvanların sokağa atılmalarının önüne geçecek çip uygulaması konusunda bakanlığın ciddi destekleri vardır. Bu sayede çip takma ücretleri ile ilgili indirimlerin olacağı yönünde tahminler vardır. Maliyet düşüklüğü sayesinde her hayvana çip takılması ve koruma altında yaşamlarını sürdürmeleri hedeflenmektedir. Hayvan severler açısından destek gören bu durum için bazı belediyelerde ücretsiz çip takma hizmeti de mevcuttur.


Evcil Hayvanlara Çip Takılması Zorunlu mu?

2020 yılı sonunda tüm evcil hayvanlara çip takılması zorunlu hale geldi. Hayvanların bütün bilgilerini içeren bu çipler bir pirinç tanesi kadar büyüklüğüne sahiptir. Çip hayvanın boynunun arkasında olan omuz bıçaklarının ortasına deri altına implante edilir. Çip takıldıktan sonra ilgili verilerin numaraya göre veri tabanına kaydedilip kaydedilmediğinden emin olunmalıdır. Eğer hayvan kaybolursa bu veriler dikkate alınarak yerel belediyeler, hayvan barınakları ve veterinerler aracılığıyla mikroçip üzerinden tarama yapılabilir. Taramadan ulaşılan verilerle hayvan sahibine hızlı bir şekilde ulaşılır. Bu nedenle verilerin doğru olması büyük öneme sahiptir.

Evcil Hayvanlara Neden Çip Takılır?

30344 sayılı resmi gazete kararı ile evcil hayvanlarda mikroçip uygulaması zorunlu hale getirilmiştir. Özellikle seyahatlerde kaybolma riskinin fazla olmasından dolayı çiplerin önemi daha da artar. Bu çip sayesinde evcil hayvanın kötü niyetli kişiler tarafından alınmasına da engel olunacaktır. Alanında deneyimli ve profesyonel olan bir veterinerce çip takma işlemi kısa süre içerisinde halledilebilir. Basit, güvenli ve pratik bir işlem olan çip uygulaması kayıp hayvanın hızlıca bulunmasını sağlar. Bu nedenle gerekli bir işlemdir. Ayrıca bu uygulama sokağa atılan hayvanlar için caydırıcı olacaktır. Var olan yasalara göre sokağa hayvan terk edenlere cezai yaptırımlar uygulanacaktır.


Hangi Evcil Hayvanlara Çip Takılacak?

Çip takılacak evcil hayvanlar arasında ilk sırada kedi ve köpekler yer alır. Türk Veteriner Birliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeye göre gelincikler de bu kapsama dahil edilmektedir. Düzenleme Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına dair yönetmelik çerçevesinde yapılır. Bu uygulama 26 Şubat 2018 tarihinde hayata geçirilmiştir. Çip üzerinde adres ve kimlik bilgileri bulunacaktır. Hayvana herhangi bir zararı olmayan bu çip radyasyon yaymaz. Steril bir enjektör içerisinde hayvana enjekte edilir. Deri altına yerleştirilir ve belirlenen 15 haneli kimlik numarası hayvana özeldir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024