Safra Kesesi Hastalıkları Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Safra kesesi; vücut adına hayati önem taşır. Karaciğerin hemen altında yer alan kesecikler olarak tanımlanabilir. Karaciğerde safra üretilir. Safra kesesi; bu safraları ince bağırsaklara yönlendirmekle yükümlüdür. Bilhassa yemeklerin ardından söz konusu safraların ince bağırsaklara yönlendirilmemesi halinde gıdalar olması gerektiği gibi sindirilemez. Ayrıca, bağırsaklarda gaz toplanmasına rastlanır.

Safra Kesesi Hastalıkları Nedir?

Safra kesesi; vücudun en duyarlı kısımlarından birisidir. Birtakım etmenlere bağlı olarak çeşitli hastalıklar ile karşılaşılabilir. Safra kesesi hastalıkları tedavi edilmediği takdirde ortaya hayati tehlikesi olan birtakım durumlar çıkar.

Safra kesesi hastalıklarına en kısa sürede müdahale edilmelidir. Aksi takdirde, sırt ve karın bölgesinin çeşitli yerlerine yayılan hastalıklar ile karşılaşılır. Söz konusu ağrılar; 4-5 saat sürdüğü takdirde safra kesesinde ciddi bir deformasyon olduğunu söylemek gerekir.

Safra kesesi hastalıkları; 60 yaş üzeri kişiler başta olmak üzere diyabet hastalarında, ailesinde aynı hastalığa sahip kişiler olanlarda, östrojen içerikli ilaçlar kullananlarda, karaciğer hastalığı olanlarda, obezite sorunu ile yüzleşenlerde görülür.


Safra Kesesi Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Safra kesesi taşı, safra kesesi kanseri, safra kanalı taşları, safra kesesi iltihabı, biliyer diskinezi, sklerozan kolajit; safra kesesi hastalıkları arasında bulunur.

Safra Kesesi Taşı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi taşı; en sık görülen hastalıklardan birisidir. Diğer safra kesesi rahatsızlıklarına kıyasla belirtileri geç ortaya çıkar. Ağrı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi belirtiler ile kendisini gösterir. Hastalar; şiddetli ağrıyı farklı bir faktöre yorumlayabilirler. Bu noktada, karın bölgesinin sağ üst tarafında veya üzerinde meydana gelen ağrıların safra kesesi taşının bir belirtisi olarak yorumlanabileceğini söylemek gerekir.

Safra Kesesi Çamuru Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesinin tamamen boşalması şarttır. Fakat, bazı durumlarda, safra kesesindeki kolesterol veya kalsiyum tuzlarının safra kesesinde normalden daha çok kalmasına rastlanabilir. Bu gibi hallerde, safra kesesi çamuru meydana gelebilir. Safra kesesi çamuru; aşağıdaki belirtiler ile ortaya çıkabilir.

• Şiddetli göğüs ağrısı 
• Omuz ağrısı 
• Kusma 
• Dışkının kile benzemesi 
• Şiddetli mide bulantısı

Safra Yolu Yaralanmaları Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi yaralanmaları ciddiye alınmalıdır. Bilhassa travma sonucunda ortaya çıkmalarına rastlanır. Bunun yanı sıra, safra kesesi ameliyatı sonrasında da meydana gelebilir. Safra kesesi; söz konusu yaralanma yüzünden fonksiyonlarını yerine getiremez. Safra kesesi yaralanmaları; karın ağrısı ve şişmesi başta olmak üzere sarılık, genel rahatsızlık hissi, kusma, mide bulantısı, üşüme, titreme, ateş gibi belirtiler ile kendisini gösterir. Safra kesesi yaralanmaları tedavi edilmediği takdirde ortaya çok daha ciddi komplikasyonlar çıkar.

Safra Kesesi Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi kanserinin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmez. Ancak, yine de bazı özelliklere sahip kişilerde daha çok görülen bir rahatsızlıktır. Obezite ve kişinin safra kesesinde uzun süre taş bulunması bu kansere neden olabilir. Bunun yanı sıra, kadınlarda daha çok görülen bir hastalıktır.

Safra Kesesi Hastalıkları Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Safra kesesi hastalıkları; birden çok yöntem ile tedavi edilebilir. Ancak, bu tür hastalıklar; uzun süre herhangi bir belirti vermez. Teşhis için birtakım görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Bilhassa karaciğer fonksiyon testlerine başvurulur. Hastanın sorununun ne olduğu belirlendikten sonra tedavi aşamasına geçilir.

Safra kesesi ile ilgili hastalıklarda en çok başvurulan yöntem söz konusu hastalıklı kesenin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bir başka deyişle, safra kesesi ameliyatı tercih edilir. Laparoskopik cerrahi yöntem uygulanır. Hastaya ameliyat öncesinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Küçük bir kesi ile gerçekleştirilen bu operasyonda iyileşme süresi oldukça kısadır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024