Fikir Patenti Nedir?

 

İnsanlar; geçmişten bu yana farklı buluşlara imza atarak gelişime katkıda bulunmuşlardır. Bunun yanı sıra, farklı fikirlerin ortaya çıkması da önem taşır. Fikir ve buluşların sanayiye uygulanabilir olması sayesinde ortaya bambaşka ürünler çıkmıştır. Fakat, fikir veya buluşların aynı zamanda korunması gerekir. Bu noktada, fikir patenti önemli hale gelir. 

Neden Fikir Patenti Alınmalıdır? 

Fikir patenti; tahmin edilebileceği üzere herhangi bir fikri korumaya yarar. Ancak, isteyen herkes, fikir patenti alamaz. Böyle bir düşüncesi olanların özgün bir fikir geliştirmiş olmaları şarttır. Bunun yanı sıra, geçmişte patent süreci ile uğraşmamış kişiler için zorlayıcı bir nitelik taşır. Fikir patentinin özgünleştirilmesinin ardından detaylı bir pazar araştırılması gerçekleştirilmelidir. Ayrıntılı çizimlerin gerçekleştirilmesi ve patente özel terminoloji kullanılarak yazı yazılması da bu sürecin önemli detayları arasında bulunur. Fikir patenti başvuru süreci şu şekilde özetlenebilir: 

• Her şeyden önce, fikrin nasıl bulunduğu anlatılmalıdır. Ayrıca, adım adım ilerlemenin nasıl gerçekleştirildiği kaydedilmelidir. 
• Türk Patent ve Marka Kurumu; kendisine ulaşan her patent başvurusunu kabul etmez. Patent yasasına göre hareket eder. Fikrin detaylı bir şekilde araştırılması ve incelenmesi şarttır. Fikir; patent almaya uygun özellikler taşımalıdır. 
• Patent başvurusuna olabilecek en iyi şekilde hazırlanmalıdır. Bilhassa icadın bir prototipini yapmak son derece önemlidir. 
• Patent başvurusunun yapılması, patent türünün ve muhtemel geçici patentin anlaşılması gerekir. Ayrıca, bu işin maliyeti hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır. 
• Bir sonraki aşamada, patent başvurusu doldurulur. Buluşu ya da tasarımı güvence altına alan asıl patenti korumak adına gerekli olan süreç bu şekilde tamamlanır. 

Fikir Patenti Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Fikir patenti ile ilgili olarak merak edilen birçok detay vardır. Bilhassa yukarıda bahsettiğimiz fikir patenti başvuru süreci doğrudan fikir patentinin alınmasına yönelik değildir. Hatta,teknik olarak fikirlerin patentlenmesinin mümkün olmadığını ifade etmek gerekir. Fikir sahiplerinin bilmesi gereken son derece önemli bir detay söz konusudur. Yalnızca kendilerine ait olan bir fikirden geliştirilen buluşa dair patent almak mümkündür. Bir başka deyişle, buluşun ya da fikrin üretilmesi gerekir. Ayrıca, buluşun teorik ve pratik bir açıklaması da muhakkak olmalıdır. 

Fikir Patenti Süreci Nasıl Halledilir? 

Fikir ve buluş sahiplerinin önünde son derece zor bir yol vardır. Bu noktada, başvuru ve sonrasındaki takip sürecini tek başlarına halletmelerinin mümkün olmadığını ifade etmek gerekir. Bir başka deyişle, süreci kolaylaştırmak adına patent uzmanıyla çalışılmalıdır. 

Patent uzmanı; yalnızca fikre dair patentin alınmasını mümkün kılmaz. Bunun yanı sıra, patentin fikri olabilecek en iyi şekilde korumasına uygun hale getirir. Patent başvurusundaki dili mükemmelleştirir. Bunun yanı sıra, son derece katı talepler ile süreci fikir sahibinin en avantajlı olacağı şekilde tamamlar. Bir başka deyişle, patent uzmanı sayesinde fikir patenti diğerlerini dışlama becerisini elde eder. 

 

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024