Ege ve Doğu Karadeniz' de kullanılan bir gezi teknesi...

Tirhandil, (Rumca).

Yelken ve kürekle yürütülen ve genellikle Bodrum' a özgü dayanıklı ve zarif tekne türü. Bodrum' da uskuna adı verilen gulet tipi teknelerden daha önceki yıllara dayanan tekne tipidir. Türkçe bir ad olmadığı için tırhandil adının Rumca olduğu ya da Yunan dilinde trikandini adından Türkçeleştiği anlatılmaktadır.

Tırhandil veya başka deyişle Trikandini, 1/3 anlamına gelmektedir. Teknenin boyu üç ölçek ise, onun üçte bir ölçeği eni olduğundan dolayı bu adla anılmaktadır. Türkçe’ deki karşılığı 'üçebir' olarak açıklanabilir. Manevra yeteneği, denizin yüksek olduğu anlarda dalgayı başta ve kıçta aynı beceriyle yenmesi, denizciler tarafından denizci bir kayık olarak bilinir.

Tırhandil tekne tipi de kelime olarak günümüzde anılması da denizci bir uygarlık olan Karya uygarlığına dayanır. Karyalıların ünlü Bodrumlu, Gündoğanlı Skulaks kaptanına tanık olan tarih, tırhandil tipi teknelerin günümüzde de Bodrum'da imal edilmesine tanık olmaktadır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024